Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025

Μοναδικές φωτογραφίες παιδιών που γεννήθηκαν με καισαρική τομή (pics)

Πάνω από το ένα πέμπτο των μωρών στον κόσμο γεννιούνται πλέον με καισαρική και σε μερικές χώρες το ποσοστό αγγίζει το 60%!

Μια νέα επιστημονική μελέτη, που ανέλυσε στοιχεία για 169 χώρες, βρήκε ότι η χρήση καισαρικής παγκοσμίως εμφάνισε μέση ετήσια αύξηση 3,7% μεταξύ 2000-2015.

Ετυμολογικά ο όρος «καισαρική» φαίνεται πως προέρχεται από το λατινικό ρήμα “caedere”, το οποίο σημαίνει «τέμνω». Θεωρείται η αρχαιότερη μαιευτική επέμβαση και σχετικές αναφορές βρίσκουμε τόσο στους Αιγυπτίους, όσο και στην ελληνική μυθολογία. Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους η lex Regia (βασιλικός νόμος), απαγόρευε την ταφή νεκρής εγκύου προτού να βγει το παιδί, αφού ανοίξουν την κοιλιά της.

Καισαρική και υγεία εγκύου

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, πέρα από το να αποφεύγει τους πόνους του τοκετού και να γνωρίζει εκ των προτέρων πότε ακριβώς θα γεννήσει, η καισαρική δεν προσφέρει κάποια οφέλη στις γυναίκες που δεν έχουν ιατρικό λόγο να γεννήσουν με αυτό τον τρόπο. Επιπλέον, ο κίνδυνος θανάτου ή σοβαρού προβλήματος υγείας είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες μετά από καισαρική από ό,τι μετά από φυσικό τοκετό. Οι κίνδυνοι είναι μικροί αλλά υπαρκτοί και αυξάνονται όσες περισσότερες καισαρικές κάνει μια γυναίκα.

Πότε πρέπει να γεννήσει η γυναίκα με καισαρική;

Η πιο συνήθης ένδειξη είναι αυτή της δυσαναλογίας, εξηγεί ο γυναικολόγος Μενέλαος Λυγνός. Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε στις περιπτώσεις, στις οποίες ο τοκετός δεν εξελίσσεται. Μερικές φορές ο τοκετός ξεκινάει, αλλά για κάποιους λόγους, δεν εμφανίζει ικανοποιητική πρόοδο. Συνήθως δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί συγκεκριμένος λόγος για την ανακοπή αυτή της προόδου του τοκετού. Συχνά η μη πρόοδος του τοκετού αποδίδεται στο ότι το κεφάλι του μωρού δεν χωράει να περάσει από το γεννητικό σωλήνα, από το σωλήνα δηλαδή μέσω του οποίου το μωρό διέρχεται κατά τον τοκετό.

Η δίοδος από τον γεννητικό σωλήνα μπορεί να παρεμποδίζεται εξάλλου και από ευμεγέθη ινομυώματα, τα οποία εντοπίζονται πλησίον του έσω τραχηλικού στομίου, αλλά και από την ανώμαλη εμφύτευση του πλακούντα. Υπάρχουν περιπτώσεις, που ο πλακούντας μπορεί να έχει εμφυτευθεί πολύ κοντά στο έσω τραχηλικό στόμιο, οπότε και ονομάζεται προδρομικός πλακούς και εμποδίζεται η έξοδος του μωρού. Σε μερικές δε περιπτώσεις ο πλακούντας μπορεί να καλύπτει τελείως το έσω τραχηλικό στόμιο και ονομάζεται επιπωματικός πλακούντας.

Κατά τη διάρκεια του τοκετού παρακολουθείται συνεχώς με ένα μηχάνημα, που ονομάζεται καρδιοτοκογράφος, η καρδιακή λειτουργία του μωρού. Αν ο καρδιακός ρυθμός του μωρού μεταβληθεί κατά τρόπον, που υποδηλώνει δυσπραγία και εγερθεί η υποψία πως το μωρό δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο, τότε επεμβαίνουμε με Καισαρική Τομή, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την υγεία του.

Στη gallery που ακολουθεί μπορείτε να δείτε φωτογραφίες γυναικών που γέννησαν με καισαρική και αποτύπωσαν αυτή τη στιγμή.

Πηγή φωτογραφιών: Instagram @caesareansection




Πηγή