Η μοντεσσοριανή εκπαίδευση είναι τόσο ωφέλιμη για ένα παιδί διότι εστιάζει στη μοναδικότητα και την αυτοεκπαίδευση, όμως ταυτόχρονα καλλιεργεί βαθιά συναισθήματα που βοηθούν το παιδί να αλληλεπιδρά και να συνεργάζεται με βάση τον σεβασμό, την ελευθερία και την ευθύνη. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τις πέντε διακριτές ενότητες του μοντεσσοριανού υλικού, την καθημερινή ζωή, το αισθητηριακό υλικό, τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τα μαθηματικά, εξελίσσοντας βήμα βήμα τις γνώσεις και τις δεξιότητες του παιδιού.
Σε αυτό βοηθούν αρκετά και οι δασκάλες που αναλαμβάνουν να διδάξουν στα παιδιά όλα τα παραπάνω. Και το καταφέρνουν χρησιμοποιώντας αυτές τις φράσεις ενθαρρύνοντας ένα παιδί να γίνει ανεξάρτητο.
1. «Σε είδα να δουλεύεις σκληρά»
Οι δασκάλες αποφεύγουν να λένε στα παιδιά «καλή δουλειά» ή «έκανες καλή δουλειά». Προτιμούν να λένε στα παιδιά «Σε είδα να δουλεύεις σκληρά», ενισχύοντας έτσι την προσπάθειά του.
2. «Τι πιστεύεις για τη ζωγραφιά σου;»
Σε ένα μοντεσσοριανό σχολείο, το παιδί είναι ο ίδιος ο δάσκαλος του εαυτού του. Οι δασκάλες είναι οι άνθρωποι που το καθοδηγούν στο μάθημα ώστε να ανακαλύψει μόνο του τον εαυτό τους, μέσα από προσεκτικά έτοιμο περιβάλλον και υλικά. Η ανάλυση του εαυτού τους είναι ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της ανακάλυψης.
3. «Πού θα ψάξεις γι’ αυτό;»
Η ανεξαρτησία είναι ακόμη μία βασική αξία σε κάθε μοντεσσοριανή τάξη ή σπίτι. Στόχος των εκπαιδευτικών είναι να βοηθήσουν τα παιδιά να κάνουν τα πράγματα για τον εαυτό τους. Έτσι, ενώ μερικές φορές είναι πιο εύκολο να απαντήσετε απλώς στην ερώτηση ενός παιδιού σχετικά με το πού είναι κάτι ή πώς να κάνει κάτι, απαντήστε με ερωτήσεις όπως… «που θα μπορούσες να ψάξεις γι’ αυτό;»
Για παράδειγμα αν το παιδί σας χάσει το παπούτσι του και το βλέπετε να κρυφοκοιτάζει από κάτω από το κρεβάτι, αντί να του το δώσετε ρωτήστε το: «Πού το είδες τελευταία φορά;» ή «Πού έβγαλες τα παπούτσια σου;».
4. «Σε ποιο σημείο θα μπορούσα να σε βοηθήσω»
Σε μία μοντεσσοριανή αίθουσα τα παιδιά είναι υπεύθυνα για πολλά πράγματα, όπως να φροντίζουν το δικό τους προσωπικό χώρο. Τα παιδιά περνούν αρκετό χρόνο ποτίζοντας τα λουλούδια, πλένοντας τα τραπεζάκια ή τα παράθυρα.
Μερικές φορές όμως κάποιες από αυτές τις δουλειές είναι δύσκολες και «μεγάλες» και σίγουρα θα χρειάζονται τη βοήθεια κάποιου «μεγάλου». Σε αυτές τις περιπτώσεις, ρωτήστε το παιδί σας πώς μπορείτε να το βοηθήσετε. Προσοχή. Όχι να κάνετε εσείς αυτό που πρέπει να κάνει το ίδιο, αλλά να το βοηθήσετε να κάνει κάτι που τελικά δεν μπορεί το ίδιο.
5. «Στην τάξη μας εμείς… (ή Στο σπίτι μας εμείς….)»
Αυτή η μικρή φράση χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τα παιδιά τους κανόνες και τα όριά τους.
Για παράδειγμα, «Στην τάξη μας εμείς καθόμαστε ενώ τρώμε» . Το ίδιο προτείνεται να κάνετε κι εσείς σαν γονείς στο σπίτι. Να υπενθυμίζετε με μικρές προτάσεις και όχι προσταγές όπως π.χ. «Κάτσε κάτω να φας», τι πρέπει να κάνουμε.
Αντί για «Πλύνε χέρια πριν φας», προτιμήστε το «Εμείς στο σπίτι μας πλένουμε τα χέρια μας πριν φάμε!».
Πηγή