Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025

Μπαμπά, το παιδί σου σε χρειάζεται!

Έχετε ήδη μία μικρή εμπειρία, μπαμπάδες και μαμάδες- για το πώς είναι να περνάτε τόσες ώρες πλέον μαζί, χωρίς να μπορείτε να «δραπετεύσετε» από την οικογενειακή ζωή! Αρκετές φορές φαντάζομαι θα ευχαριστηθήκατε τις στιγμές αυτές τώρα που σας δίνεται η ευκαιρία, άλλες θα δυσανασχετήσατε, άλλες θα θυμώσατε… Μην ανησυχείτε, είναι φυσιολογικές αντιδράσεις, ξαφνικά βρεθήκατε όλοι μαζί και «πρέπει» να διαχειριστείτε πολλά πράγματα μαζί…

Θα αναφερθώ όμως σήμερα σε εσάς τους μπαμπάδες που ηθελημένα ή και αναγκαστικά έχετε έρθει πιο κοντά με τα παιδιά σας. Ας δούμε πόσο σημαντική είναι η παρουσία σας στη ψυχοσυναισθηματική τους διαμόρφωση.

Ασφάλεια, σιγουριά, σταθερότητα

Έχετε αναρωτηθεί τι σημαίνει η πατρική φιγούρα; Είναι η αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας, «η κολώνα του σπιτιού» όπως έλεγαν οι πιο παλιοί και που, ακόμα και σήμερα, παρόλο που οικονομικά προσφέρει και η γυναίκα πλέον στο σπίτι, ο άνδρας εξακολουθεί και θεωρείται το στήριγμα. Είναι εκείνος που στηρίζει και προσφέρει μια ανάσα ξεκούρασης αλλά και σιγουριάς…

Ο μπαμπάς πρότυπο

Και οι δύο γονείς αποτελείτε πρότυπο στα παιδιά σας. Ο μπαμπάς είναι το πρότυπο στα αγόρια του, είναι εκείνος που ζώντας μαζί του θα μιμηθούν, θα τον αντιγράψουν, θα του μοιάσουν, είναι εκείνος που αντιπροσωπεύει στο παιδικό μυαλό την εικόνα και τον ρόλο του άνδρα. Εξαρτάται λοιπόν από εσάς αν τα αγόρια σας αύριο ως ενήλικες θα θελήσουνε να σας μοιάσουν και θα είναι περήφανα για εσάς ή αν τα έχετε πληγώσει, θα πασχίσουν να μην γίνουν όπως εσείς! Για τα κορίτσια επίσης, ο μπαμπάς ταυτίζεται με τον ανδρικό πρότυπο, το πρότυπο του άνδρα που θα διαμορφώσουν και θα αναζητήσουν για να ζήσουν μαζί. Το πρότυπο του άνδρα με τον οποίο θα δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια, όπως αρκετές έρευνες αναφέρουν. Παίζετε λοιπόν ενεργό ρόλο και στην ευτυχία των κοριτσιών σας ως γυναίκες, εφόσον θα αναζητήσουν έναν άνδρα με δικά σας χαρακτηριστικά, ελπίζω να είναι θετικά για αυτές…

Η σχέση με την σύζυγο

Ζείτε όλοι μαζί ως οικογένεια, χρειάζεται να φέρεστε και ως οικογένεια. Τι σημαίνει αυτό; Απλά, πως λειτουργείται ως ομάδα, κάθε μέλος έχει το δικό του ρόλο και αλληλοσυμπληρώνεστε. Δεν υπάρχει χώρος για ανταγωνισμούς και αλληλοχρεώσεις που δημιουργούν εντάσεις και ξεχωριστά στρατόπεδα. Ακόμα και χωρισμένοι να είστε, όσον αφορά στα παιδιά και πάλι λειτουργείται ομαδικά και από κοινού, μέσα από διάλογο και συνεννόηση, και όχι μέσα από το γνωστό παιχνιδάκι που συχνά βλέπουμε από ανώριμους γονείς: «ποιος είναι ο πιο καλός, ο πιο σωστός γονιός»… Εντάσεις και συγκρούσεις θα υπάρξουν, φτάνει όμως να έχετε και μία ποιοτική σχέση με τη γυναίκα που είναι και μητέρα των παιδιών σας!

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας


Πηγή