Τα μωρά που θηλάζουν σπάνια δέχονται να πάρουν πιπίλα.
Η πιπίλα μπερδεύει τα νεογέννητα με αποτέλεσμα να αρνούνται το στήθος και να χάνουν βάρος.Εσείς κινδυνεύετε να πετρώσει το στήθος σας, να μην έρθει το γάλα σας εγκαίρως και η τρίχα να γίνει τριχιά.
Μη δώσετε πιπίλα πριν το μωρό γίνει 3 μηνών και σκεφτείτε πολύ σοβαρά αν θα δώσετε αργότερα.
Εάν το νεογέννητο πεινάει και κλαίει πολύ και η μητέρα του είναι π.χ. στην τουαλέτα, αντί του δώσετε πιπίλα, ζητήστε από τον πατέρα να βάλει το μικρό του δάχτυλο, με τη μαλακή πλευρά προς τα μέσα επάνω, στο στόμα του μωρού. Έτσι, θα ανακαλύψει κι εκείνος πόσο δυνατά θηλάζει το μωρό σας. Μετά τους 3 μήνες, αν θέλουν, βάζουν το δικό τους δάχτυλο στο στόμα τους.
Πιπίλα ή δάχτυλο;
Σκεφτείτε καλά αν θα δώσετε πιπίλα ή αν θα αφήσετε το μωρό να βρει το δάχτυλό του και να το βάλει στο στόμα κάθε φορά που εκείνο κρίνει ότι χρειάζεται μόνο πιπίλισμα κι όχι γάλα και επαφή με το ζεστό και τρυφερό στήθος της μαμάς του.
Τα παιδιά που έχουν θηλάσει αρκετά και αποθηλάσει σταδιακά δεν χρειάζονται το δάχτυλο αφού βγάλουν τα πρώτα 20 δόντια τους, οπότε μην ανησυχείτε ότι δεν θα το κόψει με τίποτε, ότι θα πεταχτούν τα δόντια του, το δάχτυλο θα μείνει ατροφικό , κ.ο.κ.
Το μωρό βγάζει γάλα
Τα περισσότερα μωρά που θηλάζουν κάνουν αναγωγές, δηλαδή βγάζουν γουλίτσες γάλα ή γιαούρτι ( ενίοτε νερωμένο) που είναι περίσσευμα απ’ ότι έφαγαν. Η ποσότητα που βγάζουν είναι δυσανάλογα μικρή μ’ αυτό που πιστεύουμε. Σκεφτείτε πώς είναι όταν κάνουμε ντουζ χωρίς κουρτίνα μπάνιου: με λίγες σταγόνες νερό έχει βραχεί όλο το δάπεδο του μπάνιου. Όταν το μωρό βρέχει μια ολόκληρη σαλιάρα με την αναγωγή του δεν έχει βγάλει πάνω από 5ml γάλα. Οι αναγωγές είναι φυσιολογικές και δεν αποτελούν πρόβλημα για το θηλασμό.
Να θυμάστε κάθε θηλασμός γίνεται από ένα μόνο στήθος. Όταν το μωρό κοιμηθεί βαθιά και ξυπνήσει, τότε θηλάζει από το άλλο στήθος.
Με πληροφορίες από το βιβλίο «Θηλασμός, μια υπέροχη εμπειρία», της παιδιάτρου ‘Αννας Πατσούρου, εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες.
Πηγή