Πολλές γυναίκες με διαβήτη ανησυχούν αν θα μπορέσουν να θηλάσουν το μωρό τους.
Σύμφωνα με την Δρ.Amani Osman, παιδοδιαβητολόγο από το Imperial College London Diabetes Center (ICLDC), συνήθως οι νέες μητέρες με διαβήτη ανησυχούν για δύο πράγματα:
- αν το φάρμακό τους θα επηρεάσει το μωρό και
- πώς ο διαβήτης επηρεάζει την παραγωγή γάλακτος.
« Οι ασθενείς πρέπει πάντα να μιλούν με το γιατρό τους πρώτα προκειμένου να δουν εάν πρέπει να αναπροσαρμοστεί η δοσολογία των φαρμάκων καθώς ο θηλασμός μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη αίματος της μητέρας κατά 25%», εξηγεί η Δρ Amani.
Όπως αναφέρει, έρευνα που έγινε, έδειξε ότι ένας συνδυασμός θηλασμού και επαφής δέρματος με δέρμα αμέσως μετά τη γέννηση βοηθούν στην αποφυγή προβλημάτων.
«Ένα νεογέννητο μπορεί να είναι επιρρεπές σε χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, γνωστό ως υπογλυκαιμία, ειδικά αν ο έλεγχος της γλυκόζης αίματος της μητέρας ήταν κακός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», εξηγεί η Δρ Amani και προσθέτει: «Η επιπλέον ινσουλίνη που θα έχει παράγει το μωρό ως απάντηση στα υψηλά επίπεδα γλυκόζης της μητέρας σημαίνει ότι τα επίπεδα γλυκόζης του μωρού μπορούν να μειωθούν μετά τη γέννηση. Ο συχνός και άμεσος θηλασμός βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα».
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του θηλασμού, οι ορμόνες ωκυτοκίνη και προλακτίνη βοηθούν τη μητέρα να χαλαρώσει και να μειώσει το άγχος.
Ο διαβήτης αντιμετωπίζεται με φάρμακα ή ενέσεις ινσουλίνης, ώστε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα να βρίσκονται υπό έλεγχο.Για τις διαβητικές μητέρες ο τακτικός έλεγχος των επιπέδων της γλυκόζης είναι σημαντικός για την αποφυγή προβλημάτων τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και κατά τον τοκετό.
Με πληροφορίες από το motherbabychild.com
Πηγή