Μυωπία είναι μία κοινή πάθηση των ματιών σε παιδιά ηλικίας 6 έως 14 ετών. Σύμφωνα με το healthychildren.org, το 5% των παιδιών ηλικίας πεντε με έξι ετών εμφανίζουν μυωπία, ποσοστό που ανεβαίνει στο 9% για τα παιδιά δημοτικού και στο 30% για τους εφήβους.
Στην μυωπία οι ακτίνες φωτός που περνούν στο μάτι αντί να εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή, εστιάζονται μπροστά από αυτόν, με αποτέλεσμα το παιδί να βλέπει θαμπά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά του και καθαρά αυτά που βρίσκονται πιο κοντά.
“Φυσιολογικά το φως περνά μέσα από το μπροστινό μέρος του οφθαλμού, από την κόρη του ματιού, για να εστιάσει μέσω ενός συστήματος φακών πάνω στο πίσω μέρος του, στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Από εκεί μέσω νευρικών ινών το ¨σήμα¨ μεταφέρεται στον εγκέφαλο, σε συγκεκριμένη περιοχή του, στο οπτικό κέντρο , ώστε να γίνει αντιληπτό ως εικόνα.
Όταν η εικόνα δεν εστιάζεται στο κέντρο του ματιού (στην ωχρά κηλίδα) στον αμφιβληστροειδή, τότε το αντικείμενο θα φαίνεται θολό. Στη μυωπία , όπως διακρίνεται και στο σχήμα, η εικόνα εστιάζεται πριν τον αμφιβληστροειδή.” αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο μας ο οφθαλμίατρος Δημήτρης Ψαρράκος.
Τι προκαλεί τη μυωπία στα παιδιά;
Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μυωπία εάν και οι γονείς τους είναι μύωπες. Ωστόσο, τα ποσοστά των πασχόντων με μυωπία ολοένα και αυξάνονται, χωρίς οι ειδικοί να έχουν βρει τις ακριβείς αιτίες. Πάντως, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η αύξηση αυτή οφείλεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής και την πολύωρη έκθεση σε οθόνες.
Συμπτώματα μυωπίας
Το πιο κλασικό σύμπτωμα είναι η θολή όραση και ιδιαίτερα σε πιο μακρινές αποστάσεις, για παράδειγμα όταν το παιδί δυσκολεύεται να διακρίνει στον πίνακα γράμματα και αριθμούς. Άλλες ενδείξεις της μυωπίας είναι οι συχνοί πονοκέφαλοι, το τρίψιμο των ματιών και όταν τα παιδιά κλείνουν τα μάτια τους για να μπορέσουν να δουν καλύτερα.
Η διάγνωση της μυωπίας γίνεται με επίσκεψη στον οφθαλμίατρο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μετά τον πρώτο χρόνο το παιδί θα πρέπει να επισκέπτεται τον παιδίατρο προληπτικά στις ακόλουθες ηλικίες:
- Σε ηλικία 3 – 3½ ετών
- Σε ηλικία 5 ετών
- Με την έναρξη της σχολικής ηλικίας, μία φορά τον χρόνο
Αντιμετώπιση και πρόληψη
Εάν το παιδί έχει μυωπία, ο γιατρός κατά τον οφθαλμολογικό έλεγχο θα δει τους ακριβείς βαθμούς και το παιδί θα πρέπει να βάλει γυαλιά. Η αντιμετώπιση της μυωπίας με laser δεν επιτρέπεται στα παιδιά.
Όσον αφορά την πρόληψη, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τα μάτια του παιδιού σας στην gallery που ακολουθεί.
Πηγή