Αν σκοπεύατε να μεταφέρετε το νεογέννητο μέσα στο πορτμπεμπέ του ή να καθίσετε στο πίσω κάθισμα και να το κρατάτε στην αγκαλιά σας, ξεχάστε το!
Ακόμα και σε μια σύγκρουση με ταχύτητα μόλις 20 χλμ την ώρα, το μωρό σας δεν θα ήταν ασφαλές έστω κι αν μπορούσατε να σηκώσετε στην αγκαλιά σας 400 κιλά!
Λίγες ημέρες πριν η οικογένειά σας βγει από το μαιευτήριο αγοράστε ένα ανάποδο καθισματάκι αυτοκινήτου: προστατεύει καλύτερα το κεφάλι και τον αυχένα του μωρού ( που είναι και τα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματός του) και καταλαμβάνει μόνο μία θέση ( εννοείται βέβαια, ότι δεν μπορείτε να τοποθετήσετε το κάθισμα που είναι εφοδιασμένες με αερόσακο).
Αν δανειστείτε το κάθισμα, ελέγξτε ότι εξακολουθεί να πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας, ότι η ζώνη του δεν είναι φθαρμένη, ότι δεν είναι σπασμένο σε οποιοδήποτε σημείο και ότι είναι κατάλληλο για το ύψος και το βάρος του μωρού σας. Έχετε υπόψη σας ότι το καθισματάκι δεν είναι πλέον αξιόπιστο ύστερα από ένα ατύχημα.
Τι να προσέξετε όταν αγοράζετε κάθισμα αυτοκινήτου
- Το κάθισμα πρέπει να φέρει τη σήμανση Ε και να πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
- Η ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου σας θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να μπορείτε να στερεώσετε το κάθισμα του μωρού.
- Οι ιμάντες πρέπει να είναι ρυθμιζόμενοι ώστε να προσαρμόζονται στις διαστάσεις του παιδιού.
- Καλό θα ήταν το παιδικό κάθισμα να τοποθετηθεί στην κεντρική θέση του πίσω καθίσματος και να στερεωθεί και με τις δύο ζώνες ασφαλείας.
- Το κάθισμα θα πρέπει να είναι εξοπλισμένο και με έναν ιμάντα ασφαλείας που περνάει ανάμεσα από τα πόδια του μωρού ώστε να παρέχει καλύτερη στήριξη.
Από το βιβλίο «Πρωτάρης μπαμπάς» των Lionel Railles & Benoit Le Goedec, εκδόσεις διόπτρα
Πηγή