Κι όμως, τώρα που είμαστε μαμάδες, μπορούμε να καταλάβουμε πολύ περισσότερο πόσο σημαντικό είναι το σχολείο για τα παιδάκια μας. Ειδικά, μάλιστα, μετά τη… δοκιμασία που ζήσαμε λόγω της πανδημίας, έχουμε καταλάβει πολύ καλύτερα τη σημασία του σχολείου για όλη την οικογένεια.
Ψυχραιμία, ηρεμία και αισιοδοξία
Η αλήθεια είναι πως η ψυχολογία μας έχει επηρεαστεί και πως δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως βέβαιες πως η φετινή σχολική χρονιά θα κυλήσει «ομαλά». Εμείς οφείλουμε να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα και με ψυχραιμία, ηρεμία και αισιοδοξία να αντιμετωπίσουμε ό,τι κι αν έρθει. Ξεκινάμε «κανονικά» και οφείλουμε να προετοιμάσουμε το παιδάκι μας γι’ αυτό. Θα αγοράσουμε καινούρια τσάντα, αν χρειάζεται, θα φροντίσουμε με τον καλύτερο τρόπο να προμηθευτούμε τα απαραίτητα της σχολικής λίστας, θα εξοπλιστούμε οικογενειακώς και για το lunch box του σχολείου και θα γίνουν όλα όπως πρέπει.
Χρόνος για τον εαυτό μας
Πλέον είναι η ώρα να μπούμε κι εμείς ξανά σε τάξη – κι αυτή μπορεί και να μην είναι… σχολική. Βρίσκοντας μία απασχόληση που μας ικανοποιεί, που μαθαίνουμε πράγματα, που γυμναζόμαστε ή που εκτονωνόμαστε, είμαστε πολλαπλά κερδισμένες, πάω από όλα όμως, σε ψυχολογικό επίπεδο. Τώρα, αν ο χρόνος για τον εαυτό μας σημαίνει και το να μπούμε σε τάξη και να μάθουμε μια ξένη γλώσσα, να παρακολουθήσουμε ένα σεμινάριο που θα βοηθήσει την καριέρα μας ή ό,τι άλλο μας αρέσει, καλοδεχούμενο κι αυτό: Μαμάδες και παιδιά, ξανά σε τάξη!
Ασφάλεια και προστασία
Αν κάτι είναι απολύτως βέβαιο για τον χειμώνα που έρχεται είναι πως θα εξακολουθήσουμε να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας που μπήκαν στη ζωή μας μαζί με την πανδημία στο έπακρο. Αντισηπτικά και μάσκες θα χρειαστούμε οπωσδήποτε και δεν πρέπει να ξεχνάμε τον νούμερο 1 κανόνα που τονίζουν όλοι οι ειδικοί: Πλένουμε καλά, συχνά και τακτικά τα χέρια μας, μικροί και μεγάλοι. Ας μην παραβλέπουμε το γεγονός πως κατά τον περασμένο χειμώνα, λόγω και των μέτρων ασφαλείας, ιώσεις και άλλες εποχικές ασθένειες ελαχιστοποιήθηκαν – κι αυτό μόνο ως θετικό μπορεί να καταγραφεί.
Βάζουμε την οικογενειακή ζωή «σε τάξη»
Πώς μπορεί να μπει σε τάξη η οικογενειακή ζωή; Βασικά, φτιάχνοντας ένα πρόγραμμα που θα τηρείται από όλους και θα… καταπατείται «ελεγχόμενα». Αν δηλαδή συμφωνήσουμε σε μία σταθερή ώρα ύπνου, μικροί και μεγάλοι, αυτομάτως θα έχουμε ποιοτικότερες ώρες ξεκούρασης και άρα περισσότερη ενέργεια για την επόμενη ώρα. Στο οικογενειακό πρόγραμμα μπορούν να μπουν και τα γλυκά ή το πρόχειρο φαγητό – απολαύσεις που για λόγους υγιεινής δεν μπορούν να είναι καθημερινά στη διατροφή μας – αλλά και οι οικογενειακές έξοδοι, το θέατρο, το σινεμά, το κατάστημα παιχνιδιών ίσως ή ό,τι άλλο μας αρέσει να κάνουμε οικογενειακώς. Το point με το πρόγραμμα είναι ότι αποτελεί μεν τον κανόνα, αλλά ως γνωστόν, κάθε κανόνας έχει τις εξαιρέσεις που τον επιβεβαιώνουν. Δεν πρόκειται δηλαδή για κάτι που τηρούμε με «στρατιωτική πειθαρχία», αλλά πάντως αποτελεί σε κάθε περίπτωση, έστω τη βάση της συζήτησης.
Η έναρξη της σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί μια νέα αρχή στην οικογενειακή μας ζωή. Το παιδάκι μας μεγαλώνει κι έχει να αντιμετωπίσει όλο και μεγαλύτερες, διαφορετικές προκλήσεις, στο σχολείο εν πρώτοις και στη ζωή του γενικά, στη συνέχεια. Εμείς είμαστε εκεί γι’ αυτό, είμαστε το στήριγμα που δίνει την ώθηση για να ανοίξει τα δικά του φτερά και μπαίνουμε ξανά σε τάξη για να το καταφέρουμε!
Πηγή