Μολις γίνατε γονείς. Και έχετε χιλιάδες ερωτήματα και προβληματισμούς. Δικαίως. Το κεφάλαιο «Νέοι γονείς και παιδί» είναι περίπλοκο και πολύπλευρο.
Μην πανικοβάλλεστε όμως. Υπάρχουν βιβλία, υπάρχει στήριξη, υπάρχουν πληροφορίες στο διαδίκτυο και γενικά υπάρχουν λύσεις.
Ας δούμε μερικά από τα συνηθέστερα αίτια πανικού των νέων γονιων.
1. Ύπνος
Δεν κοιμάται το μωρό σας, δεν κοιμάστε κι εσείς. Πάρτε το απόφαση και μην πανικοβάλλεστε. Το μωρό, έχει έρθει με αυτή την αποστολη. Να κοιμάται, να ξυπνάει, να τρώει και να ξανακοιμάται. Και τον πρώτο καιρό εσείς πρέπει να ακολουθήσετε το πρόγραμμά του. Κάντε υπομονή και θα τα καταφέρετε. Μην κάνετε όμως το λαθος να μην κοιμάστε καθόλου. Ξεκουραστείτε όταν ξεκουράζεται κι αυτό.
2. Βοήθεια
Ζητήστε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε. Μην κάνετε ηρωισμούς και μην προσπαθείτε να αποδείξετε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε όλα μόνη σας. Δεν ειναι η κατάλληλη στιγμή για να τεστάρετε τα όριά σας. Εχετε ήδη κάνει κάτι απιθανο κι αυτό είναι να φέρετε στον κόσμο αυτό το μωράκι. Οταν νιώθετε ότι καταρρέετε, ζητήστε βοήθεια από αυτόν που νομίζετε ότι θα σας τη δώσει απλόχερα. Αν θέλετε βοήθεια με το σπίτι, με το μωρό, αν θέλετε λίγο χρόνο για σας ή λίγη ξεκούραση, απευθυνθείτε καταλλήλως στον σύντροφό σας, σε μία φίλη, σε μία μαία, στη μαμά σας ή σε μία κοπέλα που καθαρίζει. Στοχεύστε στη λύση του προβλήματός σας.
3. Πανικός
Με όλα και για όλα. Δεν πειράζε αν το μωρό δεν ξύπνησε όταν θέλατε ή αν έφαγε λιγότερο μία φορά, ή αν λερώθηκε απο μία του γουλιά ο καναπές ή αν δεν προλάβατε να καθαρίσετε το σπίτι γιατί ξαναξύπνησε. Ηρεμία. Ψυχραιμία. Θα περάσει ο καιρός και θα χαμογελάτε όταν θα σκέφτεστε εκείνο τον πρώτο καιρό. Το μόνο που κάνετε όταν αγχώνεστε, είναι να περνάτε το άγχος σας στο μωρό σας.
4. Προγραμματισμός/Ημερολόγιο
Αν σας βοηθάει, μπορείτε να έχετε ένα μικρό σημειωματάριο με ένα μολυβάκι δίπλα στο κομοδίνο σας και να καταγράφετε όλα όσα νομίζετε ότι θα σας χρειαστούν. Μπορεί να σας έρχονται ανησυχίες στο μυαλό για τον παιδίατρο σε ακατάλληλες ώρες. Γράψτε το. Μπορεί να μη θυμάστε πότε το μωρό ενεργήθηκε ή πότε έφαγε και πόσο τελευταία φορά. Γράψτε το. Αν έχει πυρετό σημειώστε πόσο έκανε και τι πήρε, τί ώρα. Θα σας ρωτάει ο παιδίατρος και η εξάντλησή σας μπορεί πολλές φορές να μη σας αφήνει να θυμηθείτε.
5. Απολαύστε το
Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο. Αλλά είναι και απίθανο αυτό που συμβαίνει. Ο καιρός θα περάσει πολύ γρήγορα. Απολαύστε αυτές τις μωρουδίστικες πρώτες φορές, μυρίστε το γλυκό σας αγγελούδι, φιλήστε το, αγκαλιάστε το, χαϊδέψτε το, περάστε χρόνο και δεθείτε μαζί του όσο μπορείτε. Δε θα γυρίσουν αυτές οι στιγμές. Σφίξτε τα δόντια με την κούρασή σας και ζήστε την κάθε στιγμή με το μωρό σας.
Πηγή