Πέμπτη , 28 Νοέμβριος 2024

Νεογνικά αντανακλαστικά: Ποια είναι και πότε σταματάνε

Τα νεογέννητα κάνουν διάφορες κινήσεις πολλές από τις οποίες είναι αντανακλαστικές. Αυτά είναι τα λεγόμενα νεογνικά αντανακλαστικά, δηλαδή οι μη ηθελημένες κινήσεις του βρέφους ως απάντηση σε συγκεκριμένα ερεθίσματα που δέχεται.

Οι αντανακλαστικές κινήσεις του βρέφους είναι χρήσιμες για να διαπιστώσουμε την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Το μωρό θα έχει πολλά από τα νεογενικά αντανακλαστικά για μήνες, ενώ κάποια θα εξαφανιστούν σε μερικές εβδομάδες. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Το αντανακλαστικό του προσανατολισμού

Είναι γνωστό και ως αντανακλαστικό ριζοβολίας και πρόκειται για την κίνηση που κάνει το μωρό όταν χαιδεύετε το μάγουλο ή την άκρη του στόματός του, να στρέφει το κεφάλι του και να ανοίγει το στόμα του προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση. Το βρέφος έχει το συγκεκριμένο αντανακλαστικό μέχρι και τον τέταρτο περίπου μήνα και θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμο για τον θηλασμό.

Το αντανακλαστικό του Moro ή του ξαφνιάσματος

Το αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος γίνεται αισθητό μετά από μία απότομη κίνηση όταν ντύνετε το μωρό ή το κρατάτε με το ένα χέρι, στηρίζοντας το κεφαλάκι του. Το νεογέννητο ανοίγει πλάγια τα χέρια του και στη συνέχεια τα επαναφέρει στο στήθος του με σφιγμένες γροθιές. Η συγκεκριμένη αντανακλαστική κίνηση κορυφώνεται στις τέσσερις περίπου εβδομάδες και εξαφανίζεται συνήθως πριν τον τρίτο μήνα.

Το αντανακλαστικό του βηματισμού

Το αντανακλαστικό του βηματισμού παρατηρείται όταν κρατάτε το μωρό πάνω από μία επίπεδη επιφάνεια και αφήνεται το ένα του πόδι να την ακουμπήσει. Το άλλο πόδι λυγίζει και πηγαίνει μπροστά από το άλλο, μία κίνηση δηλαδή που θυμίζει βηματισμό. Η αντανακλαστική αυτή κίνηση, γρήγορα εξαφανίζεται επανέρχεται όμως στην ηλικία των οκτώ μηνών, όταν το μωρό προετοιμάζεται να κάνει τα πρώτα του βήματα.

Το αντανακλαστικό Βabinski

Το συγκεκριμένο αντανακλαστικό αναφέρεται στην κίνηση που κάνει η πατούσα του μωρού όταν την ακουμπήσουμε με το δάχτυλο ή κάποιο αντικείμενο. Το μεγάλο δάχτυλο εκτείνεται προς τα πάνω και τα υπόλοιπα ανοίγουν μεταξύ τους και προς τα έξω. Το συγκεκριμένο αντανακλαστικό παρατηρείται και σε ενήλικες.

Το αντανακλαστικό της σύλληψης ή του δραγμού

antanaklastika morou 3

Το αντανακλαστικό της σύλληψης παρατηρείται εάν βάλετε το δάχτυλό σας στην παλάμη του μωρού. Το βρέφος κλείνει το χέρι του και σφίγγει το δάχτυλο με τόση δύναμη που μπορεί να σηκώσει και το ίδιο του το βάρος. Η αντανκλαστική κίνηση της σύλληψης παρατηρείται μέχρι και τον έκτο περίπου μήνα.

Το τονικό αντανακλαστικό του αυχένα

Γνωστό και ως αντανακλαστικό της ετοιμότητας, αναφέρεται στην κίνηση του μωρού όταν το κεφάλι του στρέφεται προς τη μία πλευρά, το χέρι της ίδιας πλευράς εκτείνεται ίσιο προς τα έξω, ενώ το άλλο κάμπτεται στον αγκώνα. Η αντανακλαστική αυτή κίνηση κορυφώνεται στον δεύτερο με τρίτο μήνα και εξαφανίζεται μετά τον έκτο ή έβδομο.

Το αντανακλαστικό του πιπιλίσματος

Το αντανακλαστικό του πιπιλίσματος παρατηρείται όταν τοποθετείται μία θηλή στόματος ή μπιμπερού στο στόμα του μωρού και εκείνο αρχίζει να πιπιλίζει.

Πηγή πληροφοριών: babyology.com.au


Πηγή