Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Νεογνική ακμή: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η νεογνική ακμή, είναι ένας τύπος ακμής που εκδηλώνεται στα νεογέννητα κυρίως στο πρόσωπο ή το σώμα.

Πρόκειται για μικροσκοπικά κόκκινα ή άσπρα σπυράκια τα οποία υποχωρούν στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς θεραπεία.

Νεογνική ακμή εμφανίζουν περίπου το 20% των μωρών τους πρώτους μήνες της ζωή τους.

Νεογνική ακμή: αίτια

Δεν είναι σαφές γιατί αναπτύσσεται η ακμή στο μωρά. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι προκαλείται από μητρικές ή βρεφικές ορμόνες.Όμως, οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν και άλλους παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωση της βρεφικής ακμής. Ορισμένα φάρμακα κατά το θηλασμό, είναι πιθανό να προκαλέσουν βρεφική ακμή. Ακόμη σε ορισμένες περιπτώσεις, η ακμή μπορεί να οφείλεται σε αντίδραση σε ένα προϊόν περιποίησης της επιδερμίδας, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείτε κάποιο λιπαρό προϊόν που μπορεί να φράξει τους πόρους.

Νεογνική ακμή: συμπτώματα

Όπως η ακμή σε εφήβους και ενήλικες έτσι και η ακμή στα βρέφη εμφανίζεται συνήθως ως κόκκινα μικρά σημάδια ή σπυράκια . Τα μωρά μπορούν να αναπτύξουν ακμή οπουδήποτε: στο πρόσωπο, στα χέρια, την πλάτη, στο λαιμό αλλά είναι πιο συχνή στα μάγουλα.Τα συνθετικά υφάσματα μπορούν να ερεθίσουν την ακμή, όπως και ο εμετός ή το σάλιο που παραμένει στο πρόσωπο.Η ακμή στις περισσότερες περιπτώσεις, αναπτύσσεται εντός δύο έως τεσσάρων εβδομάδων μετά τη γέννηση και μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η ακμή κράτησε αρκετούς μήνες.

Νεογνική ακμή: αντιμετώπιση

Η ακμή του μωρού συνήθως εξαφανίζεται χωρίς θεραπεία.

Για τη θεραπεία πιο επίμονων μορφών ακμής ο παιδίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει μια φαρμακευτική κρέμα ή αλοιφή που βοηθά στην αντιμετώπιση της ακμής. Μην χρησιμοποιείτε σαμπουάν ή λοσιόν χωρίς την έγκριση του γιατρού. Το δέρμα του μωρού σας είναι πολύ ευαίσθητο σε αυτή την ηλικία. Μπορεί να επιδεινώσετε την ακμή ή να προκαλέσετε επιπλέον ερεθισμό του δέρματος χρησιμοποιώντας προιόνται που δεν είναι κατάλληλα για την επιδερμίδα του.

Πηγή: www.healthline.com


Πηγή