Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Ντροπαλό παιδί: Πώς να το βοηθήσετε

Η συστολή είναι ένα πολύ κοινό χαρακτηριστικό των παιδιών, ειδικά μεταξύ 2- 4 ετών. Ωστόσο, στο ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι γονείς είναι αν το παιδί τους είναι γενικά ντροπαλό ή έγινε ξαφνικά.

Όπως σπεύδουν να τονίσουν οι ειδικοί δεν είναι κακό ένα παιδί να είναι ντροπαλό. Το πρόβλημα ξεκινά όταν η συστολή επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό την καθημερινότητά του που μπορεί να το κάνει δυστυχισμένο.

Πολλά ντροπαλά παιδιά παγιδεύονται σε έναν φαύλο κύκλο εμποδίζοντάς τα κάνουν παρέα με συνομηλίκους τους. Αισθάνονται άβολα και αποφεύγουν να μιλούν ή να παίζουν με άλλα παιδιά, οπότε έχουν λιγότερες ευκαιρίες να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες – συμπεριλαμβανομένης της συνομιλίας, της επίλυσης επιχειρημάτων, της εύρεσης διασκεδαστικών δραστηριοτήτων που μπορούν κάνουν μαζί. Η σχετική έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων τους συμβάλλει περαιτέρω στο να αισθάνονται άβολα και να θέλουν να αποφύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές.

Πώς μπορείτε βοηθήσετε το ντροπαλό παιδί σας:

Ενισχύστε τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας

Τα παιδιά αποκτούν φίλους κάνοντας δραστηριότητες που τα ευχαριστούν. Έχει κοινά πράγματα να μοιραστεί χωρίς το άγχος της απόρριψης ή ότι θα μείνει στο περιθώριο. Μερικά ντροπαλά παιδιά χρειάζονται μια απλή ώθηση για να ξεπεράσουν το αρχικό κώλυμα – μετά από αυτό, επικοινωνούν με τους συνομηλίκους τους.

Βοηθήστε το στην επικοινωνία

Μάθετε στο παιδί ότι ένας χαιρετισμός, ένα χαμόγελο ακόμα και ένα απλό « γεια», αρκούν για να έρθει με τον άλλο πιο κοντά.

Ευγενική συμπεριφορά

Βοηθήστε το παιδί σας να ανταποκρίνεται στην ευγενική συμπεριφορά των άλλων, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι μιας αρχικής φιλίας! Για παράδειγμα, εάν κάποιος κάνει στο παιδί σας ένα κομπλιμέντο, αρκεί να απαντήσει με ένα φιλικό «Ευχαριστώ!».

Να είστε υπομονετικοί

Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να γίνει το παιδί σας πιο κοινωνικό. Εκφράστε την πίστη σας στην ικανότητα του παιδιού να μαθαίνει καθώς μεγαλώνει. Με καθοδήγηση και επίμονη προσπάθεια, το παιδί σας θα μάθε να συναναστρέφεται και να επικοινωνεί με άλλα παιδιά.

Πηγή: psychologytoday.com


Πηγή