Η νυχτερινή ενούρηση είναι συχνό φαινόμενο όταν βρισκόμαστε στη διαδικασία διακοπής της πάνας, δηλαδή όταν το παιδί μας αρχίζει να πηγαίνει μόνο του τουαλέτα.
Αυτό ξεκινάει από την ηλικία των 2 έως 4 ετών. Στο στάδιο αυτό, δεν πρέπει να ανησυχούμε για την ενούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς ξέρουμε ότι είναι μια μεταβατική περίοδος εκμάθησης του ελέγχου της ουροδόχου κύστης.
Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις όπου το παιδί είναι μεγαλύτερης ηλικίας και συνεχίζει να «βρέχει το κρεβάτι του», παρόλο που έχει μάθει πια να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Εφόσον αποκλείσουμε κάποια βιολογικά αίτια, όπως ο διαβήτης, προβλήματα της ουροδόχου κύστης ή ουρολοιμώξεις, θα οργανώσουμε ένα πλάνο αντιμετώπισης. Εδώ πρέπει να πούμε ότι τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν το πρόβλημα χωρίς κάποια θεραπεία, μόνο το 3% των παιδιών 10 ετών συνεχίζουν να έχουν νυχτερινή ενούρηση.
Οι βασικότερες ψυχολογικές αιτίες της νυχτερινής ενούρησης είναι οι συγκρούσεις με τους γονείς, η χαμηλή αυτό-εκτίμηση του παιδιού και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Το παιδί, όντας σε μικρή ηλικία τις περισσότερες φορές, δεν μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του, πόσο μάλλον να τα εκφράσει λεκτικά, και έτσι μιλάει το σώμα του για εκείνο…Γι’ αυτό, ας μην αντιμετωπίζουμε τη νυχτερινή ενούρηση μόνο ως πρόβλημα αλλά και ως μια ευκαιρία να διαβάσουμε τα σημάδια και να βρούμε τη λύση του προβλήματος με το παιδί μας. Η ζωγραφική είναι πάντα ένας καλός τρόπος να καταλάβουμε την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού μας.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε; Όπως πάντα, πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή. Μην ξαναγυρίσετε στην πάνα αν το παιδί σας βρίσκεται σε ηλικία που πρέπει να έχει κόψει την πάνα! Το παιδί θα επαναπαυτεί και ίσως σε μεγαλύτερη ηλικία θα του δημιουργηθούν άσχημα συναισθήματα. Η καλύτερη μέθοδος είναι η «συμπεριφοριστική προσέγγιση» όπως αποκαλείται. Θα έχετε ένα ημερολόγιο στο οποίο θα καταγράφετε τις νύχτες χωρίς ενούρηση. Κάθε τέτοια νύχτα, θα ανταμείβετε το παιδάκι σας με ένα αστεράκι ή ένα αυτοκόλλητο και μόλις συγκεντρωθούν 5-7 συναπτές νύχτες χωρίς ενούρηση, θα του δίνετε ένα δωράκι. Η διαδικασία φυσικά, απαιτεί κάποια προετοιμασία. Μην δίνετε υγρά στο παιδί λίγο πριν τον ύπνο του και πάντα να το πηγαίνετε στην τουαλέτα λίγο πριν ξαπλώσει. Επίσης μπορείτε να το ξυπνάτε κάποια φορά μέσα στη νύχτα για να πάει στην τουαλέτα αλλά όχι εμμονικά και απότομα. Σημασία δεν έχει να μην μας λερώσει το στρώμα, αλλά να το βοηθήσουμε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του έγκαιρα. Σε καμία περίπτωση δεν μαλώνουμε το παιδί μας εάν δεν τα έχει καταφέρει! Είπαμε…θέλει υπομονή! Αξίζει να πούμε ότι υπάρχουν κάποιες ηλεκτρονικές συσκευές αφύπνισης μέσω ήχου, μόλις ανιχνεύεται εφύγρανση των ρούχων, που μπορείτε να προμηθευτείτε.
Μιλήστε με τον παιδίατρο σας ή με κάποιο κατάστημα βρεφικών ειδών για αυτές.
Τελειώνοντας, αξίζει να πούμε ότι μπορεί να υπάρξουν κάποια γεγονότα που ίσως λειτουργήσουν αρνητικά. Ένα νέο μέλος στην οικογένεια και ο χωρισμός από τους γονείς, ίσως επαναφέρουν το πρόβλημα. Το παιδί σε αυτή τη περίπτωση χρειάζεται συναισθηματική ασφάλεια και την προσοχή μας. Περνάτε χρόνο με το παιδί σας και δημιουργείστε του ασφάλεια στο σπίτι, παράλληλα με το πλάνο που μόλις περιγράψαμε. Μην κοροϊδεύετε το παιδί (με την ελπίδα ότι θα πεισμώσει και θα το σταματήσει), μην το μαλώνετε και μην το αγνοείτε, αν έχετε μόλις γεννήσει μωράκι ή εάν περνάτε κάποιο διαζύγιο. Η αγάπη διαιρείται και έτσι πολλαπλασιάζεται!
Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Ενηλίκων & Εφήβων
Email: <!– var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy71535 = 'chrysapapakirgiaki' + '@'; addy71535 = addy71535 + 'yahoo' + '.' + 'gr'; var addy_text71535 = 'chrysapapakirgiaki' + '@' + 'yahoo' + '.' + 'gr'; document.write('‘); document.write(addy_text71535); document.write(‘‘); //–>n <!– document.write('‘); //–> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. <!– document.write('’); //–>
Blog: psuxis-logos.blogspot.com
Δήμητρος 6, Μαρούσι
Πηγή