Σύμφωνα με έρευνες ένα στα τέσσερα παιδιά αντιμετωπίζει δυσκολίες με τον ύπνο. Κάποια χρειάζονται ώρες μέχρι τελικά να καταφέρουν να κοιμηθούν, ενώ άλλα ξυπνάνε στη μέση της νύχτας κι έπειτα δυσκολεύονται να κοιμηθούν ξανά.
Ο γιατρός-ερευνητής Adam T. Newton μελέτησε με την ομάδα του πάνω από 98 έρευνες σχετικές με τον ύπνο του παιδιού και κατέληξε ότι υπάρχουν περίπου εξήντα παράγοντες που τον επηρεάζουν. Σύμφωνα με τον ειδικό, οι παράγοντες αυτοί μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε τρεις ευρύτερες κατηγορίες: τη βιολογία, την ψυχολογία και το περιβάλλον.
Βιολογία
Ο Adam T. Newton αναφέρει στο toadysparent.com ότι υπάρχουν δύο λόγοι που εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία και επηρεάζουν τον ύπνο του παιδιού. Αυτοί είναι η ηλικία και ο χαρακτήρας του παιδιού.
Το κάθε παιδί, από την πρώτη στιγμή που γεννιέται έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία είναι και τα πρώτα σημάδια του χαρακτήρα του. Τα πιο ανήσυχα και δραστήρια μωρά αργούν να προσαρμοστούν στην οποιαδήποτε αλλαγή και είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα ύπνου και μεγαλώνοντας. Όσον αφορά την ηλικία, όσο μεγαλώνει ένα παιδί, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να εμφανίσει δυσκολία στον ύπνο του. Αυτό συμβαίνει γιατί μεγαλώνοντας, ο εγκέφαλος των παιδιών μαθαίνει να διαχειρίζεται καλύτερα καταστάσεις, όπως είναι η ρουτίνα ύπνου.
Ψυχολογία
Ο ύπνος του παιδιού μπορεί να επηρεαστεί από την ψυχολογία του με δύο τρόπους. Ο ένας έχει να κάνει με τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα του ίδιου του παιδιού και άλλος με τη σχέση γονέων και παιδιού.
Τα παιδιά δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και συχνά το άγχος ή η στεναχώρια μπορεί να τους προκαλέσει δυσκολίες στον ύπνο.
Όσον αφορά τους γονείς, σύμφωνα με τον Adam T. Newton, τα παιδιά των οποίων οι γονείς περιμένουν στο πλευρό τους μέχρι να αποκοιμηθούν, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα στον ύπνο. Επίσης, οι γονείς που δεν έχουν συνέπεια στους κανόνες του σπιτιού και που δεν θέτουν σαφή όρια στα παιδιά, είναι πιθανότερο να έχουν παιδιά με δυσκολίες στον ύπνο.
Το περιβάλλον
Το περιβάλλον έχει να κάνει με τη διάδραση γονέων και παιδιών με τους γύρω τους και με άλλους παράγοντες που τους επηρεάζουν.
Σύμφωνα με τον ειδικό, πολλά παιδιά δυσκολεύονται να κοιμηθούν λόγω της εκτεταμένης χρήσης οθονών, ειδικά τις απογευματινές και βραδινές ώρες.
Επιπλέον, μετά από μελέτη ερευνών ο Adam T. Newton και η ομάδα του κατέληξαν ότι ακόμα ένας παράγοντας που επηρεάζει τον ύπνο των παιδιών, είναι το εισόδημα των γονέων. Όσο πιο χαμηλό είναι το εισόδημα, τόσο πιο πιθανό είναι ένα παιδί να εμφανίσει δυσκολίες στον ύπνο.
Πηγή