Πέμπτη , 2 Ιανουάριος 2025

Οι αγκαλιές κάνουν καλό στα πρόωρα μωρά

Οι αγκαλιές προστατεύουν τα πρόωρα μωρά. Βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου τους και τα παιδιά έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Τα νεογέννητα χρειάζονται τη σωματική επαφή και καλύτερα περισσότερη παρά λιγότερη. Μια νέα έρευνα του εξειδικευμένου περιοδικού Pediatrics παρουσιάζει πώς αυτή η σωματική επαφή επιδρά θετικά ακόμα και πολλά χρόνια αργότερα. Η μακροχρόνια έρευνα έγινε στην Μποκοτά, πρωτεύουσα της Κολομβίας, με την υποστήριξη Καναδών ερευνητών και βασίζεται στη συμπεριφορά των καγκουρό. Η μόνη φυσικά διαφορά είναι ότι τα καγκουρό προφυλάσσουν τα μικρά τους στον μάρσιπο, ενώ ο άνθρωπος κρατά τα νεογνά όσο πιο συχνά μπορεί πολύ κοντά στο δέρμα και τη ζεστασιά του.

Καναδοί ερευνητές παρακολούθησαν και εκπαίδευσαν ολόκληρες οικογένειες για την επαφή τους με τα πρόωρα μωρά, εξετάζοντας παράλληλα τα μωρά που πέρασαν κάποιο διάστημα σε θερμοκοιτίδες. 18 με 20 χρόνια μετά τη γέννησή τους, οι ενήλικες πλέον τέθηκαν υπό παρακολούθηση για τρεις ημέρες. Οι επιστήμονες εξέτασαν 264 περιπτώσεις πρόωρων μωρών ανάμεσα στο 1993 και το 1996 τα οποία ζύγιζαν λιγότερο από 1.800 γραμμάρια.

Το αποτέλεσμα; Τα νεογέννητα, των οποίων το περιβάλλον τα αγκάλιαζε παρουσίαζαν σαφή προτερήματα. Για παράδειγμα, ήταν λιγότερο επιθετικά, παρορμητικά και υπερκινητικά σε σύγκριση με τα πρόωρα που έζησαν χωρίς επαφή σε θερμοκοιτίδα, υποστηρίζει η συγγραφέας Νάταλι Τσάρπακ από το Ιδρυμα Καγκουρό στην Μποκοτά.

Πιο έξυπνα και πιο ήρεμα παιδιά
Οι ερευνητές , σύμφωνα με τη Deutsche Welle, διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος των λεγόμενων «νεογέννητων καγκουρό» ήταν πιο αναπτυγμένος σε σύγκριση με τα υπόλοιπα. Τα παιδιά αργότερα είχαν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο και ως εργαζόμενοι κέρδιζαν περισσότερα χρήματα σε σύγκριση με το μέσο όρο. Οι επιστήμονες εξηγούν το φαινόμενο και από το γεγονός, ότι η ομάδα των γονέων με την ονομασία «καγκουρό», η οποία είχε λάβει ειδική εκπαίδευση, μπορούσε να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες των μωρών. «Οι καθημερινές δραστηριότητες στο σπίτι έχουν πάντως μακροπρόθεσμα τις μεγαλύτερες άμεσες επιπτώσεις στη ζωή του παιδιού» αναφέρεται στη συγκεκριμένη μελέτη.

Η εκπαίδευση των οικογενειών είχε θετικά αποτελέσματα όχι μόνο για τα μωρά. Η συνεργασία μεταξύ τους ήταν πολύ καλύτερη. Ωστόσο οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή στο ότι το δείγμα είναι πολύ μικρό και για το λόγο αυτό το αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνει δεκτό με επιφύλαξη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάθε χρόνο γεννιούνται 15 εκατομμύρια πρόωρα μωρά, δηλαδή πριν από την 38η εβδομάδα κύησης. Και στη Γερμανία έχει αρχίσει να διαδίδεται η τεχνική του «καγκουρό» στις μονάδες πρόωρου τοκετού. Δεν επωφελούνται μόνο τα μικροσκοπικά μωρά αλλά και οι γονείς και κυρίως οι μητέρες, οι οποίες συχνά έχουν αισθήματα ενοχής διότι δεν μπόρεσαν να κυοφορήσουν το μωρό τους εννέα μήνες αλλά το γέννησαν πρόωρα.


Πηγή