Πέμπτη , 9 Ιανουάριος 2025

Οι επτά λειτουργίες του πλακούντα στην εγκυμοσύνη

Ο πλακούντας είναι ένα όργανο που δημιουργείται στην μήτρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του την περίοδο της κύησης είναι η ανάπτυξη του εμβρύου, καθώς είναι το όργανο που παρέχει στο έμβρυο το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί.

Γιατί είναι σημαντικός ο πλακούντας;

Ο πλακούντας είναι αυτός από τον οποίο καθορίζεται η υγεία και η υγιής ανάπτυξη του μωρού στη μήτρα. Συνδέει τη μητέρα με το έμβρυο μέσω του ομφάλιου λώρου και εκτελεί τις ενέργειες που δεν μπορεί να εκτελέσει το έμβρυο από μόνο του.

Οι λειτουργίες του πλακούντα

Ο πλακούντας εξυπηρετεί τις λειτουργίες βασικών οργάνων όπως  οι πνεύμονες, τα νεφρά και το συκώτι μέχρι να αναπτυχθούν τα αντίστοιχα όργανα του εμβρύου. Μερικές από τις πιο βασικές λειτουργίες του πλακούντα είναι οι εξής:

Μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το έμβρυο

Τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και την ομαλή λειτουργία του οργανισμού του.  Η μητέρα προσλαμβάνει τα θρεπτικά αυτά συστατικά μέσω της διατροφής της και στη συνέχεια, με τη βοήθεια του πλακούντα τα θρεπτικά συστατικά μεταφέρονται και στο έμβρυο.

Βοηθάει το μωρό να αναπνεύσει

Η διαδικασία της αναπνοής περιλαμβάνει την εισπνοή οξυγόνου και την παραγωγή και εκπνοή του διοξειδίου του άνθρακα. Η όλαη διαδικασία για το έμβρυο γίνεται μέσω του πλακούντα. Ο συνεργάτης του Mothersblog.gr και γυναικολόγος δρ. Μενέλαος Λιγνός, αναφέρει σε άρθρο του: «Το αίμα, που φθάνει στον πλακούντα μέσω των αρτηριών της μητέρας έχει εμπλουτισθεί σε οξυγόνο στους πνεύμονές της. Το οξυγόνο διέρχεται τον πλακουντιακό φραγμό και εισέρχεται στην εμβρυϊκή κυκλοφορία.

Μέσω της φλέβας του ομφαλίου λώρου το οξυγονωμένο αίμα φθάνει στο μωρό και στους ιστούς του. Στους ιστούς του μωρού παράγεται διοξείδιο του άνθρακος, το οποίο μέσω των ομφαλικών αρτηριών φθάνει στον πλακούντα, διέρχεται τον πλακουντιακό φραγμό και εισέρχεται στη μητρική κυκλοφορία.

Τέλος μέσω της φλεβικής κυκλοφορίας της μητέρας το διοξείδιο του άνθρακος φθάνει στους πνεύμονές της και εκλύεται στο περιβάλλον. Επομένως, τρόπον τινά το μωρό “αναπνέει” μέσω του πλακούντα».

Ο πλακούντας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ανάπτυξη του μωρού στη μήτρα, κάποιες φορές ωστόσο οι λειτουργίες του μπορεί να παρεμποδίζονται από διάφορους παράγοντες.  

Αποβάλλει βλαπτικές για το έμβρυο ουσίες

Τέτοιες είναι για παράδειγμα το ουρικό οξύ και η κρεατινίνη. Οι ουσίες προκύπτουν από τον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών από το μωρό και απομακρύνονται από τον οργανισμό του μέσω του σώματος της μητέρας.

Προστατεύει το έμβρυο από ξενοβιοτικά

Τα ξενοβιοτικά είναι ουσίες του περιβάλλοντος που επηρεάζουν τις λειτουργίες του οργανισμού. Τις βρίσκουμε στα φάρμακα, στα τρόφιμα και μπορούν να θεωρηθούν επικίνδυνα για το έμβρυο.

Παράγει ορμόνες

Ο πλακούντας παράγει  προγεστερόνη και οιστρογόνα ήδη από την 7η με 9η εβδομάδα κύησης. Παράγει επιπλέον μία ακόμα ορμόνη που λέγεται  Ανθρώπινο Πλακουντιακό Γαλακτογόνο και η οποία επηρεάζει τον μεταβολισμό του εμβρύου και επίσης, προετοιμάζει το στήθος για τον θηλασμό.

Παράγει ένζυμα

Τέτοια είναι  η διαμινοξειδάση και η ωκυτοκινάση.

Προστατεύει το έμβρυο από  βακτηριακές λοιμώξεις και ασθένειες της μητέρας.

plakountas esvteriki

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον πλακούντα;

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του πλακούντα. Οι κυριότεροι είναι:

  • η ηλικία της μητέρας: Μετά τα 35 οι πιθανότητες εμφάνισης προβλήματος στον πλακούντια αυξάνονται
  • πολύδυμη κύηση:  Οι γυναίκες που κυοφορούν περισσότερα από ένα μωρά είναι πιο πιθανό να έχουν έναν πιο αδύναμο πλακούντα
  • πρόωρη ρήξη μεμβρανών: Το έμβρυο προστατεύεται μέσα στον αμνιακό σάκο. Εάν η προστατευτική αυτή μεμβράνη υποστεί ρήξη αυξάνεται ο κίνδυνος για αποκόλληση πλακούντα  ή και λοιμώξεις στην περιοχή.

Με πληροφορίες από momjunction.com


Πηγή