Γνωρίζατε ότι οι εγκέφαλοι των μωρών μεγαλώνουν, αναπτύσσονται και αλλάζουν τις πρώτες 1.000 μέρες της ζωής τους; Οι πρώτες χίλιες μέρες ξεκινούν από την στιγμή της σύλληψης μέχρι και τα δεύτερα γενέθλιά τους.
Ο εγκέφαλος ξεκινά ως μια χούφτα μικροσκοπικά κύτταρα. Μέχρι την ηλικία των 2 ετών έχει εξελιχθεί σε ένα πολύπλοκο όργανο, που επιτρέπει στα παιδιά να μάθουν να περπατούν, να μιλάνε και να διαβάζουν. Ο εγκέφαλος αφού αναπτυχθεί, είναι έτοιμος για νέες αλλαγές και εμπειρίες, όπως την εκμάθηση μαθηματικών και τη σύνθετη σκέψη.
Αυτές οι αλλαγές είναι εκπληκτικές, αλλά εξαρτώνται επίσης η μία από την άλλη. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο εγκέφαλος δεν έχει ένα απαραίτητο δομικό στοιχείο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα χάσει την αναπτυξιακή διαδικασία που έπρεπε να κάνει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πρώτες 1.000 ημέρες είναι τόσο κρίσιμες – και πρέπει να τις εκμεταλλευτείτε για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας έχει κάνει ένα υγιές ξεκίνημα.
Τροφή… για σκέψη
Η υγιεινή διατροφή και η λήψη προγεννητικών βιταμινών είναι μερικά από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει μια έγκυος για να διατηρήσει τον εγκέφαλο του παιδιού της υγιή.
Μόλις έρθει το μωρό, αυτά είναι σημαντικά για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου του:
Θηλασμός
Ο θηλασμός, παρέχει θρεπτικά συστατικά, αυξητικούς παράγοντες και τύπους κυττάρων που δεν βρίσκονται στο βρεφικό γάλα. Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (AAP) συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό μέχρι την ηλικία των έξι μηνών (εάν είναι δυνατόν) και τη συνέχιση αυτού μετά την εισαγωγή στερεών τροφών για τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο.
Κατάλληλο συμπλήρωμα γάλακτος
Αν δεν θηλάζετε, δώστε στο μωρό σας ένα κατάλληλο για εκείνο βρεφικό γάλα σε σκόνη, που θα περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που χρειάζεται ένα μωρό τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του, για να έχει μια υγιή ανάπτυξη εγκεφάλου.
Υγιεινές τροφές
Η κατανάλωση υγιεινών τροφών από εσάς την ίδια, είναι σημαντική. Ο εγκέφαλος έχει υπέροχες δυνατότητες, αλλά εξαρτάται από το αν ο οργανισμός του παιδιού λαμβάνει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται. Σε αυτές τις πρώτες 1.000 ημέρες, ακόμη και πριν γεννηθεί το παιδί σας, χρειάζεται:
- Θερμίδες
- Πρωτεΐνες
- Σίδηρο
- Ψευδάργυρος
- Χολίνη
- Φολικό οξύ
- Ιώδιο
- Βιταμίνες A, D, B6, B12
- Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (τα ειδικά λίπη που βρίσκονται στο μητρικό γάλα, τα ψάρια και ορισμένους ξηρούς καρπούς)
Ο παιδίατρός σας μπορεί να βοηθήσει
Οι παιδίατροι έχουν πολλές πηγές για να βοηθήσουν τις οικογένειες να κάνουν σωστές διατροφικές επιλογές για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού τους. Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (AAP) έχει ομάδες από ειδικούς παιδιάτρους που συγγράφουν οδηγούς με κατευθυντήριες γραμμές, όπως η Συνηγορία για τη Βελτίωση της Διατροφής στις Πρώτες 1000 Ημέρες για την Υποστήριξη της Παιδικής Ανάπτυξης και την Υγεία των Ενηλίκων, που καλύπτουν μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων διατροφής. Ο παιδίατρός σας μπορεί να ανατρέξει σε αυτούς τους οδηγούς, όταν σας βοηθά να λάβετε αποφάσεις για τη φροντίδα και τη διατροφή του παιδιού σας.
Είναι Επιστημονικό
Οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν το ρόλο της υγιεινής διατροφής στην ανάπτυξη των παιδιών. Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) και το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS) συγκέντρωσαν ομάδες επιστημόνων για να αναπτύξουν κατευθυντήριες γραμμές για τη διατροφή των παιδιών από τη γέννηση έως και την ηλικία των 24ων μηνών, με βάση τις καλύτερες πληροφορίες που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια μέσα από μελέτες και έρευνες.
Η υγιής ανάπτυξη του εγκεφάλου είναι τόσο σημαντική για να προσφέρουμε στα παιδιά μας μια μακρά, υγιή και παραγωγική ζωή. Σε συνεννόηση με τον παιδίατρό σας και έναν ειδικό διατροφολόγο, θα καταφέρετε να προσφέρετε στα παιδιά σας -μέσα από την κατάλληλη και υγιεινή διατροφή- όλα όσα χρειάζονται για να αναπτυχθεί ο εγκέφαλός τους.
πηγή: healthychildren.org
Πηγή