Ο όρος «επιπεφυκίτιδα» δηλώνει τη φλεγμονή του επιπεφυκότα.
Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί μόνο στο ένα μάτι ή και στα δύο. Προκαλείται από ιογενείς ή βακτηριακές μολύνσεις, αλλεργίες και χημικές ή ερεθιστικές ουσίες.
Τα συμπτώματα είναι πρήξιμο των βλεφάρων, παχύρρευστες εκκρίσεις και κοκκίνισμα στα μάτια και είναι εξαιρετικά ενοχλητικά για τα μικρά παιδιά. Επίσης, το παιδί μπορεί να παραπονιέται ότι έχει φαγούρα ή ότι νιώθει σαν να υπάρχει ένα ξένο σώμα μέσα στα μάτια του.
Η θεραπεία εξαρτάται από τα αίτια. Σε ορισμένες περιστάσεις, ο παιδίατρος μπορεί να λάβει έκκριμα από το μάτι προκειμένου να εντοπίσει τα αίτια της πάθησης. Οι βακτηριακές λοιμώξεις αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικό κολλύριο και αλοιφή. Η ιογενής επιπεφυκίτιδα αυτοθεραπεύεται ύστερα από 1-2 εβδομάδες.
Για να βάλετε το κολλύριο, θα πρέπει να γείρετε το κεφάλι του παιδιού προς τα πίσω, να ρίξετε τις σταγόνες στην εσωτερική γωνία του ματιού και να τις αφήσετε να απορροφηθούν.
Η επιπεφυκίτιδα είναι μεταδοτική, γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα. Φροντίστε, λοιπόν, να πλένετε καλά τα χέρια σας για να μη περνάτε το μικρόβιο από το ένα μάτι στο άλλο, καθώς και να μη χρησιμοποιείτε κοινές πετσέτες.
Πηγή