Θέλετε να μεγαλώσετε ευτυχισμένα, χαμογελαστά και υγιή παιδάκια;
Oι τελευταίες συμβουλές των ειδικών σε σχέση με τη συμπεριφορά των γονιών, είναι οι εξής:
Πάρτε τα ηνία. Τα παιδιά θέλουν όρια για να κατανοήσουν αυτόν τον περίπλοκο κόσμο. Δείξτε τους την αγάπη, θέτοντας όρια ώστε τα μικρά σας να ανακλύψουν τα πάθη τους με ασφάλεια.
Μην τους ‘κλείνετε’ τα φτερά. Η δουλειά των παιδιών ειναι να αποκτήσουν ανεξαρτησία. Μην τα κάνετε όλα γι αυτά. Αφήστε τα να μαζέψουν το πιάτο τους, να ντυθούν μόνα τους και να αποκτήσουν την ελευθερία που ζητούν.
Μην προσπαθείτε να φτιάξετε τα πάντα. Πρακτικά ή συναισθηματικά, αφήστε τα να προβληματιστούν για να λύσουν ένα πρόβλημα και να μοχθήσουν για τη λύση αυτη. Είτε είναι ένα τουβλάκι λέγκο που δε μπορούν να κουμπώσουν, είτε κάτι πιο σοβαρό που δεν πήγε κατ’ευχήν,
Να θυμάστε ότι η πειθαρχία δεν είναι τιμωρια. Διδάξτε τα πώς πρέπει να φέρονται, και μάθετέ τα να υπακούν σε κανόνες, ώστε να έχουν ένα γενικότερο έλεγχο της ζωής τους αργότερα.
Διαλέξτε τις μάχες σας. Μη μάχεστε για όλα. Κάπου θα πρέπει να υποχρήσετε. Μη λέτε όχι σε όλα και διαλέξτε τα σημαντικά για τις μεγάλες σας διαφωνίες. Και εννοούμε τον σεβασμό, την ευγένεια, την ειλικρίνεια.
Παίξτε με τα παιδιά σας. Αφήστε τα να διαλέξουν τη δραστηριότητα και πάρτε μέρος. Μη σας νοιάζουν αυτοί οι κανόνες πολύ. Πηγαίντε με τη ροή και διασκεδάστε. Αυτός είναι ο σκοπός στο παιχνίδι.
Διαβάστε βιβλία μαζί κάθε μέρα. Ξεκινήστε από όταν ειναι νεογέννητα. Τα μωρά τρελαίνονται να ακούνε τη φωνή σας να τους λέει ιστορίες. Αγκαλιαστείτε και διαβάστε ατελείωτα. Ειναι μια πανέμορφη εμπειρία που εντείνει το συναισθηματικό σας δέσιμο.
Προγραμματίστε την ‘ώρα’ σας. Αφήστε το παιδί να διαλέξει τι κάνετε εκείνη την ώρα καθε μέρα, και για 10-15 λεπτά αφοσιωθείτε πλήρως σε αυτό. Κλείστε τηλέφωνα και λαπτοπς και μην υποχωρήσετε σε διακοπές κανενός είδους.
Ενθαρρύνετε την ώρα με τον μπαμπά. Κάντε τη να είναι συχνή και ποιοτική. Τα παιδιά που έχουν και τον μπαμπά ενεργό στη ζωή τους τα πάνε καλυτερα στο σχολείο και ανταποκρίνονται καλύτερα στις δυσκολίες της ζωής, σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες.
Φτιάξτε ζεστές αναμνήσεις. Τα παιδάκια σας δε θα θυμούνται όλα αυτά που τους λέτε αλλά θα θυμούνται ότι περνούσατε ωραία, ζεστα, γλυκά και αγαησιάρικα.
Πηγή