Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα παιδιά προτιμούν τα φαγητά που προτιμούν; Μήπως η κοινωνία επέβαλε αυτές τις διατροφικές προτιμήσεις στα παιδιά μας ή βγήκαν τα παιδιά από τις κοιλιές των μαμάδων τους λαχταρώντας τυρένια μακαρόνια, βουτυρωμένα ποπ κορν και μπανάνες;
Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θα σας εκπλήξει, όπως εξέπληξε και εμάς.
Τα παιδιά γεννιούνται με το να έχουν προτίμηση στα γλυκά και τα αλμυρά
Αν σκεφτείτε τα αγαπημένα φαγητά ενός τυπικού μικρού παιδιού, πολλά από αυτά έχουν είτε γλυκιά (φρούτα, χυμοί, γιαούρτι με γεύση και ο,τιδήποτε ζαχαρούχο) είτε αλμυρή γεύση (τυρί, κοτομπουκιές, χοτ ντογκ). Εν τω μεταξύ, τα φαγητά που αποφεύγουν συχνά (ναι, ναι, τα πράσινα λαχανικά) τείνουν να είναι πικρά. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό έχει εξελικτικές ρίζες.
Μελέτες δείχνουν ότι τα μωρά έχουν βιολογική προδιάθεση για γλυκές γεύσεις πριν καν γεννηθούν. Και υπάρχει λόγος για αυτό. Ενώ μπορεί να συσχετίσετε τη γλυκύτητα με το πρόχειρο φαγητό και τη ζάχαρη (δεν είναι ακριβώς επιτακτική ανάγκη επιβίωσης), η ζάχαρη είναι μια εύκολη μορφή ενέργειας που χρειάζονται τα μικρά παιδιά. «Ένας άνθρωπος που αναπτύσσεται, έχει ενεργειακές ανάγκες», λέει η Rachel Herz, PhD, επιστήμονας αισθήσεων και συναισθημάτων και συγγραφέας του βιβλίου Why You Eat What You Eat.
Εκτός από το ότι σημαίνει θερμίδες και υδατάνθρακες, η γλυκύτητα υπάρχει στο ανθρώπινο γάλα, λέει η Julie Mennella, PhD, ερευνήτρια στο Monell Chemical Senses Center. Έτσι, η λαχτάρα ενός βρέφους για τη γλύκα, το κάνει να θέλει να πιει (και να του αρέσει) το μητρικό γάλα. Τα παιδιά σε όλη την παιδική τους ηλικία, έλκονται από τη γλύκα, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει την προτίμηση ενός μικρού παιδιού για γλυκές τροφές, όπως φρούτα, χυμούς ή αρωματισμένο γιαούρτι.
Τι γίνεται λοιπόν με άλλα αγαπημένα σνακ που λατρεύουν τα παιδιά όπως τυρί, κοτομπουκιές ή χοτ ντογκ; Η απάντηση αυτή τη φορά κρύβεται στο αλάτι. Τα παιδιά προτιμούν το αλάτι περισσότερο από ότι οι ενήλικες. Το αλμυρό είναι ένα σήμα για την πρωτεΐνη, λέει η Herz. Επιπλέον, είναι ένα μέταλλο που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει.
Από την άλλη πλευρά, πίσω από την απροθυμία ενός παιδιού να φάει λαχανικά, βρίσκεται η πικρή γεύση που έχουν τα περισσότερα λαχανικά.
Παράγοντες υφής και γεύσης στο φαγητό
Φυσικά, η γεύση δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές του παιδιού. Αν και έχουν ερευνηθεί λιγότερο, η υφή και το χρώμα ενός τρόφιμου μπορεί επίσης να παίξουν κάποιο ρόλο. Τα παιδιά είναι από τη φύση τους νεοφοβικά, που σημαίνει ότι φοβούνται τα νέα τρόφιμα. Σε ήπιο βαθμό, αυτό είναι προσαρμοστικό, λέει η Herz, επειδή τους απομακρύνει από άγνωστα τρόφιμα που θα μπορούσαν να είναι δηλητηριώδη (το ένστικτο βλέπετε).
Έτσι, μια γλοιώδης, τραγανή ή ανομοιόμορφη υφή (σκεφτείτε: γιαούρτι με κομμάτια φρούτων μέσα) μπορεί να κάνει ένα παιδί να σηκώσει τα φρύδια του, να το κοιτάξει καλύτερα, να δει ότι δεν του αρέσει οπτικά το φαγητό που βρίσκεται μπροστά του, απομακρύνοντάς το. “Η αντίδραση των παιδιών γίνεται ενστικτοδώς”, αναφέρει η Herz.
Το χρώμα επίσης παίζει σημαντικό ρόλο. Τα παιδιά μπορεί να δείχνουν προτίμηση σε λευκές τροφές, όπως ρύζι, απλά ζυμαρικά ή ψωμί, επειδή τα θεωρούν «ασφαλή». Όσον αφορά το γιατί τα παιδιά αγαπούν το ζωντανό πορτοκαλί και το κίτρινο των επεξεργασμένων τυριών, «οι τροφές που είναι κίτρινες έχουν αποδειχθεί ότι κάνουν τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους», λέει η Herz.
Βάλτε περισσότερες επιλογές στο πιάτο του παιδιού σας
Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια βιολογική βάση για τις γευστικές προτιμήσεις, αυτή η βάση δεν είναι σταθερή. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μεγαλώσετε ένα τολμηρό παιδί που θα τρώει τα πάντα, είναι να αρχίσετε να του δίνετε να δοκιμάζει τα πάντα, από νωρίς. «Όταν εισάγετε τις τροφές τα παιδιά σας, θα πρέπει να τα εκθέτετε συχνά σε πικρά λαχανικά, ψάρια και πικάντικες τροφές – τροφές που τα περισσότερα νήπια θα αρνούνταν να φάνε», λέει η Δρ Natalie Muth, MD, RD, παιδίατρος και διαιτολόγος.
Τι γίνεται όμως με εκείνους τους γονείς που έχουν μεγαλύτερα παιδιά και που δεν μπορούν να τα εκπαιδεύσουν από νωρίς; Χάθηκε κάθε ελπίδα;
Όχι ακριβώς. Οι διατροφικές προτιμήσεις θα εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου, ανεξάρτητα από το τι προτιμούν και τι όχι τα παιδιά.
Ως γονείς μπορείτε να κάνετε πολλά, όπως:
Βάλτε ποικιλία χρωμάτων στο πιάτων των παιδιών σας
«Να είστε όσο πιο χαλαροί γίνεται όταν προσφέρετε ένα φαγητό που πιθανότατα θα απορρίψουν».
Μπορεί να χρειαστεί να δουν ένα φαγητό μπροστά τους πριν αρχίσουν να το τρώνε 15 έως 20 φορές . Το κλειδί είναι ότι το προσπαθούν. «Δεν χρειάζεται να μασήσουν και να καταπιούν την τροφή τους», λέει η Muth, «απλά πρέπει να το αγγίξουν με τη γλώσσα τους».
Κάντε το φαγητό πιο ελκυστικό
Αντί να αναγκάζετε τα νήπια να δοκιμάσουν νέα πράγματα, “το κλειδί είναι να βρείτε κόλπα για να τα κάνετε να θέλουν να δοκιμάσουν το φαγητό με δική τους βούληση”, λέει η Muth. Μερικοί τρόποι για να τραβήξετε το ενδιαφέρον τους για νέα τρόφιμα περιλαμβάνουν:
- την εμπλοκή των ίδιων των παιδιών στην προετοιμασία του φαγητού
- την επιλογή των λαχανικών στο σουπερμάρκετ
- την δημιουργία διατροφικού προγράμματος με χρώματα, βάζοντάς τα να διαλέγουν εκείνα τα λαχανικά με πράσινο, κόκκινο, κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα που θέλουν αν υπάρχει στο πιάτο τους.
Βάλτε επάνω στο φαγητό που δεν θέλουν κάτι που τρελαίνονται
Για παράδειγμα, αν στο παιδί σας αρέσουν οι τηγανητές πατάτες, προσφέρετε γλυκοπατάτες ή κολοκυθάκια γιατί έχουν την ίδια υφή.
Αν πάλι του αρέσει το κίτρινο λιωμένο τυρί μπορείτε να το βάλετε επάνω από τρόφιμα που δεν συμπαθεί ιδιαίτερα όπως μπρόκολο, κουνουπίδι ή άλλα ψητά λαχανικά.
Κάντε το φαγητό απόλαυση
Ένα πιάτο φαγητό είναι ακόμη πιο νόστιμο όταν το απολαμβάνεις έχοντας γύρω σου αγαπημένα πρόσωπα. Εμείς οι γονείς μπορούμε να καλλιεργήσουμε την απόλαυση του φαγητού στα παιδιά μας, δείχνοντάς τους, πόσο ευχάριστο μπορεί να είναι το φαγητό όταν όλοι κάθονται μαζί και απολαμβάνουν ένα οικογενειακό δείπνο.
πηγή: mother.ly
Πηγή