Η οικογένεια είναι το πρώτο περιβάλλον μέσα στο οποίο το παιδί μαθαίνει να συνυπάρχει και να αλληλοεπιδρά και παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή του σε όλα τα επίπεδα.
Με τον όρο συναισθηματική νοημοσύνη εννοούμε την ικανότητα κάποιου να αναγνωρίζει και να εκφράζει τα συναισθήματά του, να ακούει τους άλλους και να συναισθάνεται. Στο οικογενειακό περιβάλλον το παιδί αποκτά τα πρώτα του βιώματα, διαμορφώνει τον χαρακτήρα του και οι γονείς και τα αδέρφια είναι τα πρόσωπα με τα οποία αναπτύσσει τους πρώτους στενούς συναισθηματικούς του δεσμούς.
Οι σχέσεις αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στην συναισθηματική του ανάπτυξη και είναι καθοριστικές για τα πρότυπα που αποκτά το παιδί για τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων. Αυτά τα πρότυπα θα αναπαράγει μεγαλώνοντας και στις σχέσεις του με τους συμμαθητές, τους φίλους και τις σχέσεις του με το άλλο φύλο.
Το οικογενειακό περιβάλλον λοιπόν, πρέπει να είναι σταθερό και το παιδί να αισθάνεται ασφάλεια και στοργή μέσα σε αυτό. Οι γονείς οφείλουν να αντιμετωπίζουν τα παιδιά με σεβασμό, να αφουγκράζονται τους προβληματισμούς τους και να αποτελούν πρόσωπα εμπιστοσύνης. Μεγαλώνοντας σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το παιδί θα μάθει να εκφράζεται, να ακούει και να συναισθάνεται.
Επίσης, οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι τα παιδιά απορροφούν σαν σφουγγάρι ό,τι ακούνε και βλέπουν γύρω τους. Αυτοί είναι τα πρότυπα για τις αξίες που θα αποκτήσει το παιδί μεγαλώνοντας και για τον χαρακτήρα που θα διαμορφώσει.
Πηγή