Πέμπτη , 23 Ιανουάριος 2025

Ο ύπνος της μαμάς δεν είναι πολυτέλεια: Γιατί χρειάζεται η βοήθεια της οικογένειας

 Εκτός από… τα παιχνιδάκια και τα κουκλάκια που γεμίζουν τον χώρο της, έχει υπό τη φροντίδα της ένα πλασματάκι που τη χρειάζεται για τα πάντα, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Αυτό το «ανά πάσα ώρα και στιγμή» είναι το κλειδί της υπόθεσης, καθώς για τις περισσότερες μαμάδες, γίνεται μια μόνιμη κατάσταση, γίνεται η νέα τους πραγματικότητα, στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν. Οι περισσότερες από εμάς «πέφτουμε στην παγίδα»: Τρέχουμε ολημερίς να τα προλάβουμε όλα, παραμελώντας όσα μέχρι τότε κάναμε για τον εαυτό μας – με πρώτο και κύριο να χάνουμε τον ύπνο μας.

«Δεν προλαβαίνω να κοιμηθώ, πρέπει να απλώσω το πλυντήριο, να πλύνω τα μπουκάλια, να σιδερώσω τα χθεσινά, να παίξω με το μεγάλο μου παιδάκι, να μιλήσω με τον άντρα μου» και πόσα άλλα, που όλες εμείς βάζουμε μπροστά, δίνοντας προτεραιότητα έναντι της ξεκούρασής μας. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που ο ύπνος μετατρέπεται σε δώρο, σε πολυτέλεια – καμιά φορά νιώθουμε και τύψεις που κοιμηθήκαμε ενώ υπάρχουν τόσα να γίνουν στο σπίτι…

Ο ύπνος δεν είναι πολυτέλεια

Είναι από τις πιο βασικές αρχές της ανθρώπινης βιολογίας πως ο επαρκής ύπνος βοηθά τα μέγιστα στην καλή λειτουργία του οργανισμού συνολικά. Δε χρειάζεται άλλωστε να «το πει η επιστήμη», το βλέπουμε κι εμείς καθημερινά πως λειτουργούμε πολύ καλύτερα, με μεγαλύτερη διαύγεια, κέφι και ενέργεια μετά από έναν καλό ύπνο – αυτό για μία νέα μανούλα μπορεί να σημαίνει και τρεις ώρες νυχτερινού ύπνου χωρίς διακοπή! Το να βλέπουμε τον ύπνο ως «πολυτέλεια» όμως, είναι λάθος, τις συνέπειες του οποίου θα… λουστούμε αργά ή γρήγορα.

Ουσιαστικά, πρόκειται για φαύλο κύκλο: Η μαμά δεν κοιμάται αρκετά, δεν ξεκουράζεται αρκετά και αυτό αποτυπώνεται στη συμπεριφορά της. Για μια ασχολία που όταν είμαστε ξεκούραστες ολοκληρώνουμε σε δέκα λεπτά, τώρα χρειαζόμαστε μισή ώρα. Εκνευριζόμαστε ευκολότερα και ο εκνευρισμός, ταράζει τον εσωτερικό μας κόσμο ακόμα περισσότερο. Εν τω μεταξύ, για κάθε τι που δεν πηγαίνει όπως θα το θέλαμε, για οποιονδήποτε λόγο, αποδιοργανωνόμαστε ακόμα περισσότερο, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουμε όσα πιστεύουμε πως πρέπει να γίνουν, ο χρόνος για ύπνο περιορίζεται κι άλλο και ο φαύλος κύκλος δεν κλείνει ποτέ…

Το 82% των μαμάδων βλέπει τον ύπνο ως δώρο

Μεγάλη έρευνα που έγινε για λογαριασμό της εταιρείας παιχνιδιών Fisher-Price στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, αποδεικνύει με αριθμούς όσα είπαμε παραπάνω: Το 82% των μαμάδων στη χώρα μας θεωρεί πως ο ύπνος είναι δώρο, «πολυτέλεια» και όχι ανθρώπινη, βιολογική ανάγκη! Επιπλέον, σε ποσοστό 51% εμείς οι μαμάδες παραδεχόμαστε πως ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υποχρεωθήκαμε να δώσουμε προτεραιότητα στην οικογένεια και την εργασία, αφήνοντας τις προσωπικές μας ανάγκες τελευταίες, ενώ το 36% δηλώνει πως αυτή η έξτρα πίεση που έφερε η πανδημία στις ζωές μας είχε ως αποτέλεσμα να μη δίνει πια τόση σημασία στην προσωπική ευεξία.

Είναι άλλωστε αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε για εμάς τις μητέρες μικρών παιδιών μια νέα πραγματικότητα, που εν πολλοίς χαρακτηρίζεται από μία έννοια: Πίεση. Οι μαμάδες που μένουμε σπίτι με τα παιδιά, σε πολύ μεγάλο βαθμό είμαστε υποχρεωμένες να αναλάβουμε ταυτόχρονα τη φροντίδα τους, ενώ ταυτόχρονα εργαζόμαστε από το σπίτι. Αισθανόμαστε πιεσμένες, ανεπαρκείς, πολλές φορές αισθανόμαστε πως πρέπει και πάλι να φτάσουμε στα όριά μας για να τα καταφέρουμε, για να ανταποκριθούμε σε όλους τους ρόλους που καλούμαστε να παίξουμε με επιτυχία. Ο προσωπικός χρόνος και ειδικά ο χρόνος ξεκούρασης, για μία ακόμα φορά, μετά τη «φάση του νεογέννητου», θυσιάζονται.

Η βοήθεια της οικογένειας

Τελευταία έχουν γίνει πολύ της μόδας τα συνθήματα που λένε πως «ο μπαμπάς δεν βοηθάει, συμμετέχει» και πραγματικά, το κλειδί για τη σωστή διαχείριση του χρόνου της οικογένειας βρίσκεται εκεί ακριβώς: Εμείς οι μαμάδες δεν θέλουμε «βοήθεια» από τον μπαμπά, από τον σύντροφό μας. Θέλουμε να μοιράζεται τη γονεϊκότητα επί ίσοις όροις – όσο αυτό είναι εφικτό. Θέλουμε να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πως δεν είναι πολυτέλεια το να κοιμόμαστε σωστά και, πέραν αυτού, να βοηθήσει επίσης στο να το καταφέρουμε και στην πράξη.

Η βοήθεια της οικογένειας άλλωστε, έρχεται από τους παππούδες, από τους θείους, από τους φίλους και είναι βεβαίως καλοδεχούμενη, αλλά – κατά βάση – περιστασιακή. Ο σύντροφος, ο άνθρωπος που είναι εκεί, στο σπίτι, είναι εκείνος που χρειάζεται να διατηρήσει τις ισορροπίες όταν η μητέρα τις χάνει, όταν παρασύρεται, όταν νιώθει πως δεν χρειάζεται να κοιμηθεί, καλύτερα να σφουγγαρίσει το σπίτι, να είναι καθαρό το πρωί που θα ξυπνήσουν όλοι πάλι….

mitera2

Ήρεμο μωρό, ήρεμη μαμά

Δεν υπάρχει αμφιβολία πάντως, πως μια ήρεμη μαμά, που μπορεί να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει, «προϋποθέτει» ένα ήρεμο μωρό. Το πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι ένα μεγάλο θέμα, όμως υπάρχουν επίσης γενικές αρχές και οδηγίες ως προς αυτή την κατεύθυνση, που βοηθούν. Για παράδειγμα, ένα ριλάξ με δόνηση προσφέρει μία θέση χαλάρωσης που αρέσει στα περισσότερα μωρά, καθώς τους θυμίζει κινήσεις που έχουν συνηθίσει. Παιχνιδάκια που βοηθούν στον στόχο αυτό, της ηρεμίας, είναι και όσα έχουν σχεδιαστεί πολύ προσεκτικά, ώστε να απασχολούν τα μωρά μας δημιουργικά και ευχάριστα: Παιχνίδια που έχουν διάφορες υφές, έντονα και πολλά χρώματα ή διασκεδαστικούς ήχους, μπορούν να απασχολήσουν ένα μωράκι τόσο όσο χρειάζεται ώστε να είναι ήρεμο και να εξερευνεί όσα βλέπει, ακούει ή αγγίζει.

ipnos1

Είτε ανήμερα της Ημέρας της Μητέρας είτε όποια στιγμή βρούμε την ευκαιρία, πλέον οι μαμάδες γνωρίζουμε πως ο ύπνος δεν είναι πολυτέλεια, είναι απαραίτητος και τον χρειαζόμαστε όπως όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Οι μαμάδες τώρα γνωρίζουμε πως χρειαζόμαστε χρόνο μέσα στην ημέρα μας για να κάνουμε ό,τι και όσα μας ευχαριστούν: Να δούμε τηλεόραση, να χαζέψουμε στα social media, να ακούσουμε μουσική, να πιούμε έναν καφέ, να μιλήσουμε με μια φίλη στο τηλέφωνο…Πάνω από όλα όμως να ξαπλώσουμε στο κρεβάτι μας, ήρεμες πως αυτό που κάνουμε δεν είναι «πολυτέλεια», δεν είναι εις βάρος των παιδιών και του συζύγου, αλλά αντίθετα, είναι κάτι που το χρειαζόμαστε και τα οφέλη του θα φανούν σε όλους. Διότι όλοι θέλουν τη μαμά του σπιτιού χαρούμενη, κεφάτη, γεμάτη ενέργεια και ιδέες, χαμογελαστή και λαμπερή – τη θέλουν ξεκούραστη, όπως μόνο μετά από έναν καλό ύπνο είναι!

Για περισσότερα Sleep Tight Mom άρθρα πατήστε εδώ


Πηγή