Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024

Πέντε μύθοι για την πατρότητα

Ποιος είπε ότι τα στερεότυπα αφορούν μόνο στη μητρότητα και τις μαμάδες; Στερεότυπα και μύθοι υπάρχουν και για τους μπαμπάδες και μάλιστα ξεκινούν  ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Ο μεγαλύτερος είναι  ότι υπάρχει μόνο ένας ορισμός για τον καλό πατέρα. Ποιοι είναι οι άλλοι;

Μύθος #1: Μόνο η ψυχική και σωματική υγεία της μέλλουσας μαμάς έχουν σημασία στην εγκυμοσύνη

Η σύντροφός σου βιώνει σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές από την αρχή της εγκυμοσύνης και όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού, τόσο πιο έντονα σκέφτεσαι ότι η ψυχική και σωματική της υγεία είναι τα μόνα που μετράνε. Όμως όχι. Σημαντικά είναι και τα δικά σου συναισθήματα και είναι απόλυτα λογικά να βιώνεις κι εσύ άγχος και αγωνία.

Αυτό που χρειάζεται η σύντροφός σου άλλωστε είναι μοιραστείς τα συναισθήματά σου μαζί της, να της πεις τις σκέψεις σου, τα άγχη σου. Να οραματιστείτε μαζί την ζωή και την καθημερινότητά σας μετά τον ερχομό του μωρού και μαζί να ξεπεράσετε τα όποια εμπόδια.

Μύθος #2: Tα νεογέννητα χρειάζονται μόνο τη μαμά τους

Πολλοί νομίζουν ότι το μωρό το πρώτο διάστημα στο σπίτι χρειάζεται μόνο τη μητέρα του, κυρίως λόγω του θηλασμού. Σαφώς και η παρουσία της μαμάς, ειδικά αν θηλάζει αποκλειστικά, είναι αναγκαία, όμως και ο μπαμπάς είναι ένας σημαντικός άνθρωπος στη ζωή του μωρού. Μπορείς να δεθείς μαζί του, να παίξεις  και επιπλέον, μην ξεχνάς ότι κάθε βοήθεια είναι σωτήρια για μία νέα μητέρα.

Μύθος #3: Οι άντρες δεν ξέρουν πώς να φροντίσουν  μικρά παιδιά

Πάνε οι εποχές που οι άντρες δεν ήξεραν να αλλάξουν ούτε πάνα. Και ευτυχώς.  Έρευνες δείχνουν ότι τις τελευταίες δεκαετίες οι μπαμπάδες συμμετέχουν πολύ πιο ενεργά στην ανατροφή των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Pew Research, 55 χρόνια πριν οι πατεράδες περνούσαν μόλις 2,5 ώρες την εβδομάδα ασχολούμενοι με τα παιδιά τους, χρόνος που σήμερα ανέρχεται στις 8 ώρες, δηλαδή σχεδόν ο τριπλάσιος. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι πάνω από το 50% των μπαμπάδων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η πατρότητα είναι κομμάτι της ταυτότητάς τους και οι στιγμές με τα παιδιά τους η προσωπική τους επιβράβευση.

Μύθος #4: Οι άντρες που ασχολούνται ενεργά με την ανατροφή των παιδιών τους δεν τα καταφέρνουν εξίσου καλά στη δουλειά

Ένα ακόμα στερεότυπο που θεωρείται ξεπερασμένο.  Όπως ακριβώς οι γυναίκες, έτσι και οι άντρες καλούνται να βρουν την ισορροπία σε επαγγελματική και οικογενειακή ζωή. Θέλουν να πετύχουν στη δουλειά τους ΚΑΙ να περνούν χρόνο με τα παιδιά τους και αυτό δεν είναι κακό.

Μύθος #5: Θα κάνεις ό,τι και ο δικό σου πατέρας

Είναι λογικό να πιστεύεις ότι αναπόφευκτα θα βαδίσεις στα δικά του βήματα, να σκέφτεσαι όμως ότι δεν είναι ανάγκη να ακολουθήσεις το ίδιο μοντέλο με εκείνον στην ανατροφή των παιδιών σου. Είσαι οι επιλογές σου.

Με πληροφορίες από babycenter.com


Πηγή