Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024

Πέντε τρόποι για να μεγαλώσετε ένα συμπονετικό παιδί

Όταν το παιδί σας είναι μικρό παιδί συχνά η συμπεριφορά του να είναι επιθετική. Μπορεί να δαγκώνει, χτυπάει, φωνάζει, αρπάζει τα παιχνίδια των άλλων παιδιών.

Πρόκειται όμως για μια συμπεριφορά που εκδηλώνουν τα περισσότερα μικρά παιδιά και θεωρείται ως ένα βαθμό φυσιολογική.Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιμένετε να μεγαλώσει το παιδί και να ξεπεράσει το συγκεκριμένο στάδιο για να του διδάξετε την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια.

Αν θέλετε να μεγαλώσετε ένα συμπονετικό παιδί, τώρα είναι η ώρα να βάλετε τα θεμέλια.

Τι είναι η ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τα συναισθήματα των άλλων. Η συμπόνια από τη άλλη μας πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, δεν κατανοούμε μόνο αυτά τα συναισθήματα αλλά έχουμε την επιθυμία να τον βοηθήσουμε. Ως έννοιες μπορεί να είναι δύσκολες για τα μικρά παιδιά, όμως ξεκινώντας από απλά πράγματα θα καταφέρουν να τις αφομοιώσουν.

Μπορείτε λοιπόν να βοηθήσετε το παιδί σας να γίνει ευγενικό και συμπονετικό με τους παρακάτω τρόπους:

Πείτε τους τι είναι η συμπόνια

Μέσα από ιστορίες και παιχνίδια μπορείτε να περάσετε σημαντικά μηνύματα στα παιδιά, και ειδικά για την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια που στο μυαλουδάκι τους είναι πολύ γενικές έννοιες.

Να είστε το πρότυπο

Από τα στιγμή που για τα παιδιά το πρότυπο είναι οι γονείς τους θα πρέπει να φροντίσουν να γίνουν το σωστό πρότυπο. Έτσι, λοιπόν κι εσείς, φροντίστε η συμπεριφορά σας να είναι η ενδεδειγμένη. Δεν μιλάτε με αγένεια, δεν βρίζετε στο δρόμο, δεν φέρεστε υποτιμητικά στους άλλους, προσπαθείτε να βοηθάτε το συνάνθρωπό σας.

Μιλήστε για τα συναισθήματα

Τα παιδιά είναι σφουγγάρια και απορροφούν κάθε τι καινούριο. Μιλήστε τους λοιπόν για τα συναισθήματά του και τα συναισθήματα των άλλων κάνοντας παρόμοιες ερωτήσεις: «Πώς νομίζετε ότι ένιωσε η Λίλα όταν έπεσε; Έκλαψε; » ή «Τι ένιωσες όταν το αγόρι πήρε το φορτηγό σου; Γιατί νομίζεις ότι το έκανε αυτό; »

Βοηθήστε τους άλλους

Παρέα με τα παιδί σας μαζέψτε βιβλία , τρόφιμα ή ρούχα και δωρίστε τα σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Εξηγήστε στο παιδί σας με απλά λόγια γιατί το κάνετε αυτό και αν είναι εφικτό πάτε παρέα τα πράγματα στο χώρο που θέλετε να τα δωρίσετε.

Πείτε μπράβο

Όταν το παιδί σας μοιράζεται τα πράγματά του με τον αδελφό του ή τους φίλους του, όταν ανταποκρίνεται σε ένα αίτημα για βοήθεια, επαινέστε το και ευχαριστήστε το για τη συμπεριφορά του.

Πηγή: whattoexpect.com

 


Πηγή