Η σχέση γονιού και παιδιού χτίζεται μέρα με τη μέρα ήδη από τις πρώτες ώρες και μέρες μετά τον τοκετό.
Χρειάζεται χρόνος, επιμονή και υπομονή καθώς το μωρό αναπτύσσει σταδιακά τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Ας δούμε όμως μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.
Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια επικοινωνίας του μωρού
Το μωρό σας έχει τον δικό του ξεχωριστό τρόπο να επικοινωνήσει τις επιθυμίες και τις ανάγκες του. Παρακολουθώντας τη γλώσσα του σώματός του και ακούγοντας το κάθε κλάμα του, θα μπορέσετε σταδιακά να αποκωδικοποιήσετε την κάθε του κίνηση και συμπεριφορά.
Το πιπίλισμα είναι συνήθως ένδειξη ότι το μωρό πεινάει ή ότι θέλει κάτι να μασήσει για να νιώσει ανακούφιση εάν είναι στην ηλικία που βγαίνουν τα πρώτα του δοντάκια. Το κλάμα, από την άλλη μπορεί να σημαίνει πολλά και διαφορετικά πράγματα. Μείνετε ψύχραιμες και προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί κλαίει. Σύντομα θα συνειδητοποιήσετε ότι το κλάμα του μωρού είναι διαφορετικό ανάλογα με το εάν πεινάει, εάν θέλει άλλαγμα πάνας ή εάν ήρθε η ώρα του να κοιμηθεί.
Κερδίστε την εμπιστοσύνη του
Τα μωρά χρειάζονται αγάπη και φροντίδα. Εξαρτώνται από τον μπαμπά και κυρίως τη μαμά και είναι σημαντικό να αισθανθούν από νωρίς ότι είστε εκεί για να ανταποκριθείτε την κάθε του ανάγκη. Αυτή η ασφάλεια που νιώθει είναι η βάση για να μπορέσει σταδιακά να διαμορφώσει τον χαρακτήρα του αλλά και για την μεταξύ σας σχέση.
Να είστε συνεπείς
Μπορεί τελικά ένας νέος γονιός να κακομάθει τα νεογέννητο; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα δώσαμε σε πρόσφατο άρθρο. Όπως είδαμε τότε, σε αυτήν την ηλικία το μωρό δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το κλάμα ή τη γκρίνια του με τρόπο χειριστικό. Κάθε φορά που κλαίει και το παίρνετε αγκαλιά ή το ταΐζετε όταν πεινάει, το μόνο που καταλαβαίνει είναι ότι η μαμά ή ο μπαμπάς είναι κάποιος στον οποίο μπορεί να βασιστεί, ότι θα είναι πάντα εκεί και νιώθει ασφαλές. Και αυτό πρέπει να κάνετε, με συνέπεια και χωρίς δεύτερες σκέψεις.
Παίξτε μαζί του
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μωρά που λαμβάνουν συνεχή και θετική προσοχή από τους γονείς έχουν πολλά οφέλη σε σωματικό, συναισθηματικό, πνευματικό και κοινωνικό επίπεδο. Κάθε είδους λοιπόν διάδραση, από το τραγούδι, το παιχνίδι ή την αγκαλιά ωφελεί το παιδί και τη μεταξύ σας σχέση. Δείτε μερικές ιδέες για το παιχνίδι με το μωρό τριών μηνών εδώ.
Φροντίστε τον εαυτό σας
Η φροντίδα του μωρού είναι άμεσα συνυφασμένη με τη φροντίδα του ίδιου σας του εαυτού. Η ψυχολογική σας κατάσταση επηρεάζει το δέσιμο και τη σχέση που αναπτύσσετε με το μωρό σας, φροντίστε λοιπόν να βρείτε έστω και λίγο χρόνο να κάνετε πράγματα που σας χαλαρώνουν και σας κάνουν να αισθάνεστε καλά. Μην αισθάνεστε ενοχές και εάν σας απασχολεί κάτι συζητήστε το με τους δικούς σας ανθρώπους ή και με κάποιον ειδικό. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, ότι όταν η μαμά είναι καλά, μόνο τότε μπορεί και το μωρό αλλά και η μεταξύ τους σχέση να είναι καλά.
Πηγή: babycenter.com
Πηγή