Στην εφηβεία τα παιδιά αναζητούν την ταυτότητά τους και διεκδικούν μεγαλύτερη ανεξαρτησία.
Νιώθουν ότι καταπιέζονται και συχνά συγκρούονται με τους γονείς τους γιατί αισθάνονται ότι δεν τους καταλαβαίνουν.
Προκειμένου μάλιστα να αποφύγουν το «ψαλτήρι» ή την γκρίνια τους, αρχίζουν να λένε ψέματα που ορισμένα είναι αθώα και άλλα όχι και τόσο.
Ας δούμε τα πέντε πιο συχνά ψέματα που λένε οι έφηβοι στους γονείς τους:
«Τέλειωσε η μπαταρία του κινητού»
Κάθε φορά που οι γονείς ρωτούν τον έφηβο γιατί δεν απαντά στις κλήσεις τους, η κλασική απάντηση πέραν « δεν το άκουσα» που δεν γίνεται πιστευτή, είναι :« δεν είχα μπαταρία». Επίσης, ακόμα μια δικαιολογία είναι ότι το είχαν στο αθόρυβο ή ότι απλά δεν είχαν σήμα!
«Δεν το έκανα εγώ»
Αυτό είναι ένα κοινό ψέμα που ξεκινά από την παιδική ηλικία και συνεχίζεται κατά την εφηβεία. Ακόμα και οι έφηβοι, όταν έρχονται αντιμέτωποι με την ανάληψη ευθύνης για κάτι, θα πουν ψέματα. Θα κατηγορήσουν οποιονδήποτε άλλον ή θα συνεχίσουν να λένε ότι δεν το έκαναν οι ίδιοι.
«Θα καθαρίσω το δωμάτιό μου αύριο, το υπόσχομαι»
Φαντάζει σαν ανέκδοτο καθώς σπάνια ο έφηβος θα καθαρίσει το χώρο του. Επειδή όμως η ελπίδα πεθαίνει οι γονείς θέλουν να πιστεύουν ότι τελικά θα κρατήσει την υπόσχεσή του ( κάποια στιγμή).
«Δεν θα το ξανακάνω»
Αν πιάσουν οι γονείς το έφηβο παιδί τους να κάνει κάτι που δεν εγκρίνουν, το πρώτο που θα σπεύσει να πει είναι ότι δεν θα το ξανακάνει. Σύμφωνα με το Newport Academ οι έφηβοι λένε ψέματα για να γλιτώσουν την τιμωρία και να αποφύγουν μπελάδες ( αυτό τουλάχιστον πιστεύουν).
«Τέλειωσα τα μαθήματά μου! Μπορώ να βγω τώρα;»
Με τον όρο “τέλειωσα”, συνήθως εννοούν ότι έκαναν ότι πρόλαβαν προκειμένου να έχουν χρόνο να βγουν ή σερφάρουν στο διαδίκτυο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συγκρούονται με τους γονείς επί εβδομαδιαίας βάσης με μόνιμο θέμα καβγά το διάβασμα.
Πηγή