Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου. Η ύπαρξη αυτής της ημέρας αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων σε ό,τι αφορά την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι κομμάτι πια της καθημερινότητά μας.
Τους τελευταίους μήνες δε που ο κορονοϊός έχει φέρει τα πάνω κάτω στην καθημερινότητά μας και ο χρόνος εντός σπιτιού έχει γίνει πολύ περισσότερος, η χρήση του διαδικτύου έχει αυξηθεί κατά πολύ από άτομα όλων των ηλικιών.
Έρευνες των τελευταίων έτων σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου από παιδιά, καταλήγουν στα εξής:
- Η μέση ηλικία που ξεκινά ένα παιδί να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο στην Ελλάδα είναι τα 7 έτη
- Η μέση ηλικία που ανοίγει προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα είναι τα 13 έτη
- 83% των παιδιών παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί το διαδίκτυο χωρίς γονική επίβλεψη και 61% λέει ότι έχει δει βίαιο ή ερωτικό περιεχόμενο online
- Πάνω από 4 στους 10 νέους έχουν πέσει θύμα cyber bullying
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργνώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης Insafe με στόχο τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και καλύτερου διαδικτύου όπου όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία υπεύθυνα, με σεβασμό, κριτική σκέψη και δημιουργικότητα.
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου θα εορταστεί φέτος σε πάνω από 160 χώρες στον κόσμο. Στη χώρα μας, την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet4Kids το οποίο λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2016 υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, το μήνυμα είναι κοινό: «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο». Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στοχεύει να προσελκύσει παιδιά κα νέους, γονείς και κηδεμόνες, δασκάλους και όλους τους φορείς, ο κάθε ένας να συμβάλλει όπως μπορεί για τη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου.
Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν;
Οι γονείς οφείλουμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να χρησιμοποιούν την τεχνολογία υπεύθυνα, με ασφάλεια και σωστή εκπαίδευση. Παράλληλα θα πρέπει να διατηρήσουμε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με τα παιδιά για τη διαδικτυακή τους ζωή βοηθώντας τα να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες τους για τυχόν θέματα που προκύπτουν.
Τα παιδιά από την πλευρά τους, με τη σωστή καθοδήγηση και εκπαίδευση, θα πρέπει να μάθουν να σέβονται τους άλλους ψηφιακούς χρήστες και να απαντούν στην αρνητική χρήση του διαδικτύου εφόσον χρειαστεί, καταγγέλλοντας ακατάλληλο και παράνομο περιεχόμενο που μπορεί να συναντήσουν.
Οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου εξοπλίζοντας τα παιδιά και τους νέους ανθρώπου με τις ψηφιακές γνώσεις που απαιτούνται στο σημερινό κόσμο.
Η βιομηχανία μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου δημιουργώντας και προωθώντας θετικό περιεχόμενο και ασφαλείς υπηρεσίες και προσφέροντας ξεκάθαρες συμβουλές και κατανοητά εργαλεία ασφάλειας.
Το κράτος οφείλει να προσφέρει μία κουλτούρα στην οποία όλοι οι παραπάνω μπορούν να λειτουργήσουν και να ευδοκιμήσουν. Επιπλέον, θα πρέπει να αναλάβουν δράση στη διακυβέρνηση και τη νομοθεσία ώστε να εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την ευημερία παιδιών και νέων ανθρώπων.
Πηγή πληροφοριών: sansimera.gr / saferinternet4kids.gr / saferinternetday.org
Πηγή