Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Εσύ ήξερες ότι είναι σήμερα;

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε το 1966 από το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ), με στόχο να καλλιεργήσει την φιλαναγνωσία και να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών για τα βιβλία και το διάβασμα. Επιλέχθηκε η δεύτερη μέρα του  Απρίλη λόγω του σπουδαίου συγγραφέα παραμυθιών Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1805.

Η ανάγνωση παιδιών βιβλίων είναι μία αγαπημένη και εξαιρετικά ωφέλιμη δραστηριότητα για τα παιδιά. Η σημερινή ημέρα είναι αφορμή να αναλογιστούμε αυτά ακριβώς τα οφέλη και μας ενθαρρύνει να μεταδώσουμε στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα.

Τα οφέλη από την ανάγνωση παιδικών βιβλίων ήδη από τη βρεφική ηλικία

Διευρύνει τις γνώσεις και τους ορίζοντες των παιδιών

Η ανάγνωση βιβλίων βοηθάει τα παιδιά να μάθουν για τον κόσμο γύρω τους. Μέσα από το διάβασμα μίας ποικιλίας βιβλίων μαθαίνουν συνεχώς καινούρια πράγματα για ανθρώπους, γεγονότα και καταστάσεις.

Βελτιώνει το λεξιλόγιο και τις γλωσσικές τους δεξιότητες

Διαβάζοντας, τα παιδιά εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους με νέες λέξεις, μαθαίνουν τον τρόπο που χρησιμοποιούνται αλλά και τη δομή των προτάσεων.

Βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση

Τα περισσότερα παιδικά βιβλία κρύβουν σημαντικά μηνύματα που βοηθούν στην καλλιέργεια του χαρακτήρα των παιδιών. Τα παιδιά μπαίνουν συχνά στη θέση των ηρώων και αρχίζουν να φαντάζονται πώς θα αισθάνονταν στη θέση τους, αναπτύσσοντας έτσι την ενσυναίσθηση.

Βελτιώνει τη συγκέντρωσή τους

Διαβάζοντας βιβλία, τα παιδιά αναπτύσσουν την ικανότητα συγκέντρωσής τους. Όσο πιο συχνά διαβάζουν, τόσο περισσότερο θα εξελίσσουν αυτήν τους την ικανότητα.

Βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες

Μέσα από το διάβασμα, τα παιδιά παρατηρούν τους χαρακτήρες να αλληλεπιδρούν και να εκφράζονται και το ίδιο μαθαίνουν να κάνουν κι εκείνα.

Αναπτύσσει τη φαντασία τους

Η ανάγνωση είναι μία πολύ πιο πολύπλοκη διαδικασία για τον εγκέφαλο. Διαβάζοντας μία ιστορία, τα παιδιά φαντάζονται τους ήρωες, τα τοπία και ό,τι άλλο περιγράφεται σε αυτήν.

Βοηθάει τα παιδιά να έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις

Τα παιδιά που εντάσσουν στις καθημερινές δραστηριότητές τους το διάβασμα ήδη από τη βρεφική τους ηλικία, παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις στη μετέπειτα σχολική ζωή τους. Είναι πιο εξοικειωμένα με το σύστημα γραφής, το λεξιλόγιο και την πολυπλοκότητα των νοημάτων.

Ενδυναμώνει τη σχέση γονέα και παιδιού

Η ανάγνωση είναι ένας πολύ καλός τρόπος να περάσετε χρόνο με το παιδί σας. Μέσα από το διάβασμα έχετε τη δυνατότητα να χαλαρώσετε μαζί, να φανταστείτε μαζί εικόνες και να συζητήσετε για όσα διαβάζετε.

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν: Μία ζωή σαν παραμύθι

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1805 στη Δανία. Ο μπαμπάς του ήταν τσαγκάρης και πέθανε όταν εκείνος ήταν μόλις 11 ετών. Από μικρός, ο Χανς είχε μεγάλη φαντασία και λάτρευε το θέατρο. Σε ηλικία 14 ετών και με  μόνο 30 φράγκα στην τσέπη, έφτασε στην Κοπεγχάγη για να γίνει ηθοποιός.  Έδωσε εξετάσεις στη Βασιλική Σχολή θεάτρου, αλλά ήταν τόσο αδύνατος και άχαρος που δεν τον δέχτηκαν. Στη συνέχεια αποφάσισε να σπουδάσει μουσική. Είχε ωραία φωνή, μία ασθένεια όμως τον έκανε να τη χάσει. Το μόνο ταλέντο που του απέμεινε ήταν αυτό στην ποίηση. Τα ποιήματά του είχαν απήχηση και σύντομα βρήκε έναν προστάτη, τον Κέλλαν, με τη βοήθεια του οποίου κατάφερε να σπουδάσει. Το 1827 δημοσίευσε τα ποιήματά του κι έπειτα μία σειρά έργων που του εξασφάλισαν την παγκόσμια δόξα. Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν πέθανε στις 4 Αυγούστου του 1875 στην Κοπεγχάγη νικημένος από τον καρκίνο.

hans christian andersen

Πηγή φωτογραφίας: wikipedia.org

Το ταξίδι του στην Ελλάδα

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ταξίδεψε αρκετά σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Το 1841 επισκέφτηκε και την Ελλάδα, πρώτα τη Σύρο και μετά την Αθήνα. Στο λιμάνι του Πειραιά τον υποδέχτηκαν Δανοί και Γερμανοί που ζούσαν τότε, ανάμεσά τους και οι πρόξενοι της Ολλανδίας και της Δανία, ο Δανός εφημέριος του Βασιλιά Όθωνα και αρκετοί επιφανείς ακόμα άντρες.

Στην Αθήνα πέρασε τότε και τα 36α γενέθλιά του. Εκείνη την ημέρα μάλιστα, ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ακρόπολη στην οποία ανέβαινε κάθε μέρα, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ακόμα και με βροχή.

Το συγγραφικό έργο

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν είναι ίσως ο πιο σπουδαίος συγγραφέας παραμυθιών. Οι ιστορίες του είναι διαχρονικές και έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές. Πολλά από τα παραμύθια του όπως “Το κοριτσάκι με τα σπίρτα”, “Το ασχημόπαπο” και ο “Ο μολυβένιος στρατιώτης” είναι πασίγνωστα παγκοσμίως, μεταφράστηκαν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου και υπερέβησαν τα πλαίσια του απλού λογοτεχνήματος. Όλα τους μοναδικά και το κάθε ένα με το δικό του ιδιαίτερο μήνυμα.

Οι περισσότεροι ήρωες των παραμυθιών του είναι φτωχοί και αδικημένοι άνθρωποι, με πλούσιο όμως εσωτερικό κόσμο, μεγαλοψυχία και ευγένεια.

Δείτε στην gallery που ακολουθεί τα πιο γνωστά παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Παραμύθια που σίγουρα έχουμε διαβάσει κι εμείς ως παιδιά και που σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου σας προτείνουμε να διαβάσετε κι εσείς στα παιδιά σας.

Πηγή πληροφοριών: wikipedia.org


Πηγή