Η έγκαιρη διάγνωση ζώσει ζωές, πόσο μάλλον των παιδιών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο, είναι το -διαχρονικό-μήνυμα της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της ICCCPO.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης πάνω από 250.000 παιδιά και έφηβοι κάτω των 20 ετών σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου, το 80% των οποίων στις χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. 90.000 από αυτά τα παιδιά δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν κυρίως λόγω της ανεπαρκούς περίθαλψης ή της ελλιπούς πρόσβασης σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.
Στη χώρα μας, 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Το 70% από αυτά θεραπεύεται, λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού.
Γνωρίζατε ότι:
• Περίπου κάθε τρία λεπτά ένα παιδί πεθαίνει από καρκίνο παγκοσμίως
• Οι περισσότεροι καρκίνοι της παιδικής ηλικίας είναι ιάσιμοι
• Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόσβαση σε κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σώζουν ζωές
• Η ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο αλλά και των μελών της οικογένειας είναι απαραίτητη
Οι υπεύθυνοι της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά αποσκοπούν κάθε παιδί που πάσχει από καρκίνο να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη και έγκαιρη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση και την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκει . Σε αυτήν την κατεύθυνση καλεί όλους τους πολίτες να συνεισφέρουν στον αγώνα ζωής που δίνουν καθημερινά οι μικροί ασθενείς αλλά και οι οικογένειές τους, με το να γίνουν εθελοντές αιμοδότες και δότες μυελού των οστών, στηρίζοντας τους συλλόγους και τους φορείς υποστήριξης των παιδιών.
Όμως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σεέναν “οδηγό έγκαιρης διάγνωσης” που έχει εκδώσει συνιστά στα κράτη-μέλη του να λάβουν τρία μέτρα:
1. Να βελτιώσουν την ενημέρωση του κοινού για τα διάφορα συμπτώματα του καρκίνου ώστε να ζητούν ιατρική βοήθεια αμέσως μόλις τα παρουσιάσουν,
2. Να επενδύσουν στην ενίσχυση και βελτίωση του τεχνολογικού εξοπλισμού των υπηρεσιών Υγείας και να εκπαιδεύσουν τους εργαζομένους Υγείας για να μπορούν να κάνουν ακριβείς και έγκαιρες διαγνώσεις,
3. Να εξασφαλίσουν για όλους τους ασθενείς με καρκίνο ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης του πόνου, χωρίς αυτό να συνεπάγεται την προσωπική ή οικονομική εξάντλησή τους.
Πηγή