Ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας 6 ως 12 ετών πάσχει από πονοκεφάλους ( κεφαλαλγίες).
Πιο συχνή ηλικία εμφάνισης πονοκεφάλων είναι σε παιδιά σχολικής κι εφηβικής ηλικίας. Εμφανίζεται το ίδιο συχνά σε κορίτσια και αγόρια στις μικρές ηλικίες ενώ στην εφηβεία τα κορίτσια παραπονούνται περισσότερο για πονοκεφάλους. Σε ηλικία 7 ετών περίπου το ένα τρίτο των παιδιών έχουν εμπειρία προηγουμένων επεισοδίων κεφαλαλγίας, ποσοστό που φτάνει το 75% στην ηλικία των 15 ετών. Σε ένα στα δέκα παιδιά ο πονοκέφαλος μοιάζει με ημικρανία. Η συχνότερη αιτία κεφαλαλγίας είναι τα κοινά ιογενή εμπύρετα νοσήματα, όπου η πτώση του πυρετού με τη λήψη αντιπυρετικού βελτιώνει και τον πονοκέφαλο που συνοδεύει τον πυρετό.
Αλλο συνηθισμένο αίτιο κεφαλαλγίας είναι οι ψυχολογικοί παράγοντες κυρίως λόγω άγχους στην εφηβεία συχνότερα ενώ στις μικρότερες ηλικίες συνηθέστερος είναι ο πόνος στην κοιλιά σε καταστάσεις ψυχολογικής πίεσης του μικρού παιδιού. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να προσέξουμε ιδιαίτερα αν ένα μικρό παιδί παραπονείται για κεφαλαλγία γιατί συχνότερα μπορεί να υποκρύπτεται κάποια άλλη σοβαρή νόσος.
Οσο για τα αίτια εμφάνισης κεφαλαλγιών από τόσο μικρή ηλικία, αν και αυτά φαίνεται να είναι ποικίλα, οι ερευνητές σημειώνουν η οικογενειακή προδιάθεση δείχνει να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση πονοκεφάλου, καθώς από μελέτες προέκυψε ότι στο 85% των παιδιών με πονοκέφαλο ο ένας ή και οι δύο οι γονείς υπέφεραν από κεφαλαλγία.
Πώς αντιμετωπίζουν οι γονείς τον πονοκέφαλο των παιδιών τους; Περίπου τα μισά εξ αυτών (47%) παίρνουν διάφορα φάρμακα, κυρίως παυσίπονα, για να αντιμετωπίσουν τους πονοκεφάλους τους, ενώ το 18% ψάχνει τη θεραπεία στον ..ύπνο. Το υπόλοιπο 35% υπομένει καρτερικά να περάσει ο πονοκέφαλος χωρίς να κάνει τίποτε.
Ωστόσο όπως τονίζει η παιδίατρος του Mothersblog Μαριαλένα Κυριακάκου, οι γονείς όταν τα παιδιά παραπονιούνται για πονοκέφαλο θα πρέπει να προσέξουν τα ακόλουθα:
• Τον τύπο της κεφαλαλγίας (οξεία, χρόνια, υποτροπιάζουσα)
• Τους χαρακτήρες της (εντόπιση, διάρκεια, ένταση, περιοδικότητα)
• Τις συνοδευτικές εκδηλώσεις( ναυτία, έμετοι, αύρα)
• Τους παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνισή τους (διατροφή, περιβάλλον, εμμηνορρυσία, ένταση στο σχολείο)
• Τί την ανακουφίζει (παυσίπονα φάρμακα, ύπνος)
• Αν υπάρχει κάποιος άλλος στην οικογένεια που να πάσχει από ημικρανία
• Την παρουσία άλλων παροξυσμικών επεισοδίων (σπασμοί, συγκοπτικά επεισόδια)
Ποιά κεφαλαλγία είναι πιο ανησυχητική;
– Η κεφαλαλγία μπορεί να είναι οξεία, οξεία υποτροπιάζουσα, χρόνια μη εξελικτική κεφαλαλγία και χρόνια εξελικτική κεφαλαλγία. Από αυτές όποια κεφαλαλγία συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα πρέπει να μας ανησυχήσει και να επικοινωνήσουν οι γονείς με τον παιδίατρο. Ιδιαίτερα αν οι άλλες εκδηλώσεις είναι έμετοι, υπνηλία, διαταραχές βάδισης, ισορροπίας κτλ μπορεί να είναι ενδεικτική βλάβης του νευρικού συστήματος. Επίσης η χρόνια κεφαλαλγία με μόνιμη και σταθερή εντόπιση στην ίδια θέση του κεφαλιού είναι ανησυχητική γιατί μπορεί να υποκρύπτει ακόμη και αναπτυσσόμενο όγκο μέσα στο κρανίο.
Πηγή