Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024

Παλίνδρομη κύηση: Σε ποιο βαθμό επηρεάζει το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας;

Παλίνδρομη ονομάζεται η αυτόματη παύση της κύησης πριν την 20ή εβδομάδα. Τα συμπτώματα δεν είναι ίδια με αυτά της αποβολής και στις περισσότερες περιπτώσεις η εγκυμονούσα δεν αντιλαμβάνεται την επιπλοκή.

Τα αίτια που οδηγούν σε παλίνδρομη κύηση τις περισσότερες φορές δεν είναι σαφή. Ωστόσο, σύμφωνα με τους γιατρούς οι συχνότερες αιτίες είναι οι χρωμοσωμικές και συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου, οι συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας, οι ιογενείς λοιμώξεις, οι ανοσολογικοί παράγοντες και οι ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας. Επιπλέον, το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ, η παχυσαρκία και η έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες, είναι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν. Η παλίνδρομη κύηση εμφανίζεται περισσότετρο σε γυναίκες άνω των 35 ετών, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η εγκυμονούσα είχε αποβάλει και στο παρελθόν.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα συμπτώματα δεν είναι ίδια με αυτά της αποβολής. Δεν υπάρχει κολπική αιμοραγία ή πόνος στην κοιλία για αρκετό διάστημα, μέχρι ο οργανισμός μόνος του να αποβάλει το έμβρυο ή μέχρι να γίνει απόξεση. Αυτό το διάστημα τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σταματούν, ενώ μετά την παλίνδρομη κύηση, μία γυναίκα είναι αρκετά πιθανό να παρουσιάσει κολπική αιμοραγία για περίπου μία εβδομάδα και ευαισθησία στο στήθος.

Τα νέα όμως είναι ευχάριστα! Σύμφωνα με το γυναικολόγο του Mothersblog.gr κ. Μενέλαο Λυγνό, μια παλίνδρομος κύηση δεν συνεπάγεται πρόβλημα υπογονιμότητας του ζευγαριού.

Μιλώντας με ψυχρούς, καίτοι χρήσιμους, αριθμούς: το 85% των γυναικών, που είχαν τη δυσάρεστη εμπειρία μιας παλίνδρομης κύησης, αποκτούν χωρίς πρόβλημα παιδί σε επόμενη εγκυμοσύνη. Μάλιστα θα μπορούσαμε, εκλαϊκευμένα, να πούμε πως «γυναίκα, που πιάνει παιδί, κάνει παιδί». Πράγματι, σημαντικότατο ποσοστό των ζευγαριών, που αντιμετωπίζουν τελικά πρόβλημα υπογονιμότητας, είναι αυτά, που δυσκολεύονται, για διάφορους λόγους, να επιτύχουν γονιμοποίηση.

Επομένως, θα μπορούσαμε σε γενικές γραμμές να πούμε, πως μία παλίνδρομος κύηση είναι ένα θετικό βήμα προς τον τελικό και ποθητό στόχο της απόκτησης παιδιού, καθότι αποδεικνύει, πως το ζευγάρι είναι σε θέση να «πιάσει» παιδί.

Σε ποιο βαθμό όμως μία παλίνδρομος κύηση επηρεάζει το αναπαραγωγικό σύστημα μίας γυναίκας;
Η επιρροή της παλίνδρομης κύησης στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας εξαρτάται καταρχήν από την αντιμετώπισή της από τον ιατρό και συγκεκριμένα από το αν παραστεί χρεία καθαρισμού της ενδομητρικής κοιλότητας με απόξεση του ενδομητρίου. Αν η παλινδρόμηση λάβει χώρα σε πολύ αρχικά στάδια της κύησης, σε πολλές περιπτώσεις το όποιο περιεχόμενο της ενδομητρικής κοιλότητας αποβάλλεται από τον οργανισμό με τη μορφή ήπιας κολπικής αιμόρροιας, η οποία μοιάζει με έμμηνο ρύση. Στις περιπτώσεις αυτές συνήθως το ζευγάρι μπορεί να ξεκινήσει άμεσα τις προσπάθειες για επίτευξη νέας εγκυμοσύνης.

Συχνά όμως χρειάζεται καθαρισμός της ενδομητρικής κοιλότητας από τα υπολείμματα της κύησης με απόξεση ενδομητρίου. Πρόκειται για μια σύντομη επέμβαση, η οποία σε γενικές γραμμές δεν διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά και σκοπό έχει την αφαίρεση του περιεχομένου της ενδομητρικής κοιλότητας, προς αποφυγή λοιμώξεων και αιμορραγίας.

Στις περιπτώσεις αυτές συνήθως συνιστάται το ζευγάρι να περιμένει περίπου δύο μήνες πριν αρχίσει πάλι προσπάθειες για νέα εγκυμοσύνη, δηλαδή συστήνεται οι προσπάθειες αυτές να ξεκινήσουν μετά την έλευση του δεύτερου κύκλου από την επέμβαση.


Πηγή