Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024

Παραδόσεις για τα μωρά από όλο τον κόσμο

Οι παραδόσεις μιας οικογένειας και της κοινωνίας μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο μια γυναίκα επιλέγει να αναθρέψει το παιδί της. Ενώ υπάρχουν φορές που αυτό μπορεί να αισθάνεται περιοριστικό ή παλιομοδίτικο, υπάρχουν άλλες φορές που ο παραδοσιακός τρόπος μπορεί να είναι όμορφος.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε διάφορες παραδόσεις, από όλο τον κόσμο, που διατηρήθηκαν παρά τα χρόνια που πέρασαν.

Νότια Αφρική

Οι θείες, οι θείοι και ειδικά οι γιαγιάδες αναμένεται να αναλάβουν την ανατροφή των παιδιών. Επειδή οι περισσότερες γυναίκες ζουν δίπλα στις οικογένειες των συζύγων τους, η πλειοψηφία των φροντιστών είναι συγγενείς από τον πατέρα. Τα παιδιά αποκαλούν αυτούς τους επιπλέον βοηθούς «μαμά» και «μπαμπά», επίσης. Ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης ότι τα παιδιά ανήκουν σε ολόκληρη την ομάδα συγγενών.

Ολλανδία

Οι μαμάδες δεν πάνε μόνες στο σπίτι. Αντίθετα, για 8-10 ημέρες μετά τον τοκετό, μια νοσοκόμα ζει με τη νέα οικογένεια για να βοηθήσει στην φροντίδα του μωρού, το πλύσιμο των ρούχων και να φροντίσει και τα άλλα παιδιά στο σπίτι, αν υπάρχουν. Η παράδοση ονομάζεται «Kraamzorg». Επίσης, αυτές οι νοσοκόμες εκπαιδεύονται για να διδάξουν τους γονείς να κάνουν μασάζ μωρών, για να ηρεμήσουν ένα βρέφος που κλαίει. Η Ολλανδία είναι επίσης η ευρωπαϊκή χώρα που μπορεί να υπερηφανεύεται για τις περισσότερες γέννες στο σπίτι. Πιστεύεται ότι το ένα τέταρτο των γυναικών επιλέγει να γεννήσει με επιτυχία στο σπίτι.

Photo by Shelby Miller on Unsplash

Γερμανία

Εξακολουθούν «να προεδρεύουν» μαίες. Τα κάνουν όλα. Στο νοσοκομείο, η μαία βοηθά τη μαμά να αποφασίσει αν θα γεννήσει χωρίς παυσίπονα ή να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Κάνει βελονισμό. Κάνει μασάζ. Δεν είναι πρωτόγνωρο για τη μαία να κάνει θεραπεία με αιθέρια έλαια. Ο γιατρός εμπλέκεται μόνο εάν υπάρχει μια σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να απαιτεί παρέμβαση, όπως χειρουργική επέμβαση. Όταν λέμε ότι τα κάνει όλα, εννοούμε όλα. Δεν υπάρχουν νοσοκόμες στις περισσότερες πτέρυγες τοκετού.

Μπαλί

Για 100 έως 200 ημέρες, τα μικροσκοπικά πόδια ενός μωρού μπορεί να μην έρχονται σε επαφή με το έδαφος. Αυτό συμβαίνει επειδή πιστεύουν ότι τα μωρά εξακολουθούν να είναι θεϊκές οντότητες και θα μπορούσαν να είναι η μετενσάρκωση ενός χαμένου συγγενή. Είναι απλώς πολύ ιερά για να περπατήσουν στη Γη. Οι ειδικοί έχουν επίσης θεωρήσει ότι αυτό το έθιμο προήλθε από ένα υψηλό ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στο Μπαλί. Το να κρατάνε τα εύθραυστα νεογέννητα μακριά από το έδαφος, θα μπορούσε να είναι μια μορφή ασφάλειας. Μια ειδική τελετή πραγματοποιείται μόλις το βρέφος ακουμπήσει στο έδαφος. Τότε, το παιδί θεωρείται ότι μπήκε στον θνητό κόσμο.

mama kai neogennito

Photo by Jimmy Conover on Unsplash

Ιράν

Το ντους για τη μητέρα γίνεται 10 ημέρες μετά τον τοκετό. Αφού η μαμά καθαριστεί με ζεστό νερό, της δίνεται επίσης ένα ειδικό ρόφημα με βότανα, μια περιποίηση προσώπου και βάφεται με χέννα. Μόλις η μητέρα είναι καθαρή και περιποιημένη, το μωρό κάνει το πρώτο του μπάνιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μερικές μαμάδες επιλέγουν να περιμένουν δέκα ημέρες ή μέχρι να πέσει το κολόβωμα του ομφαλίου. Μετά από όλα αυτά, η μητέρα επιτρέπεται να δέχεται οικογένεια και φίλους για ένα γεύμα, και οι καλεσμένοι της φέρνουν στο μωρό δώρα. Παραδοσιακά, στενοί συγγενείς δίνουν στο μωρό αντικείμενα από χρυσό.

Με πληροφορίες από: mommyish.com


Πηγή