Από τη στιγμή της γέννησης και έπειτα όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή του πατέρα στη γενική φροντίδα του παιδιού τόσο καλύτερη θα είναι η εικόνα του. Ο πατέρας είναι ο άνθρωπος που βοηθά ένα παιδί να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του.
Αν η εικόνα του πατέρα ήταν καλή μέχρι τη στιγμή που το παιδί είναι περίπου 6 χρονών, ο μπαμπάς γίνεται «ο καλύτερος, ο ισχυρότερος». Αλλά αν η εικόνα του πατέρα δεν είναι η καλύτερη που θα μπορούσε είναι επικίνδυνο να καταρρεύσει κατά τη διάρκεια των εφηβικών χρόνων.
Ο ρόλος του πατέρα
Ο ρόλος του πατέρα είναι διαφορετικός από τον ρόλο της μητέρας, αλλά είναι εξ ίσου σημαντικός.Οι μπαμπάδες συμβάλλουν στην οικοδόμηση της προσωπικότητας και της αίσθησης της ανεξαρτησίας του παιδιού, κάτι που είναι απαραίτητο για έναν συναισθηματικά ισορροπημένο τρόπο ζωής. Βοηθούν επίσης στην οικοδόμηση της αυτοπεποίθησης, η οποία θα είναι χρήσιμη κατά τη διάρκεια ανταγωνιστικών γεγονότων στο μέλλον.
Ένας άλλος ρόλος που πρέπει να παίξει ο πατέρας είναι και το να βοηθήσει τη μητέρα να δεχτεί ότι το παιδί της θα μεγαλώσει και θα την αφήσει κάποια μέρα. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, επειδή οι μητέρες τείνουν συνήθως να αναλαμβάνουν τα πάντα, αλλά οι πατέρες που επιταχύνουν πραγματικά κάνουν τη διαφορά, εκτός και αν είναι πολύ απασχολημένοι με την εργασία.
Οι μπαμπάδες που απουσιάζουν
Ένας απόν πατέρας μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αστάθεια σε ένα παιδί. Οι μπαμπάδες μπορεί να απουσιάζουν λόγω επαγγελματικών λόγων, θανάτου, ασθένειας, έλλειψης ενδιαφέροντος για την οικογενειακή ζωή, μη αναγνώρισης του παιδιού, δικαστική απόφαση κ.λπ.
Όταν οι γονείς χωρίζονται, είναι σημαντικό ο πατέρας να κρατά τον γονικό του ρόλο ανεξάρτητα από τις περιστάσεις. Αν ο πατέρας βρίσκεται μακριά, άλλοι άντρες στην οικογένεια πρέπει να αναλάβουν τον ρόλο του. Ωστόσο, εάν η σχέση με τον πατέρα επιδεινωθεί, το παιδί μπορεί να αισθάνεται ανασφαλές και μπορεί να την αντισταθμίσει ενισχύοντας τη σχέση με τη μητέρα του. Συμπερασματικά, αν η εικόνα του πατέρα είναι παραμορφωμένη, το παιδί σας μπορεί να αναπτύξει προβλήματα προσωπικότητας στο μέλλον. Μπορεί να γίνει ασταθή, επιθετικό, πολύ συναισθηματικός, νευρικό, παρορμητικό κ.ά.
Μην:
Αποκλείσετε τον πατέρα από τη γέννηση και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Επικρίνετε ό, τι κάνει ή δεν κάνει.
Συστηματικά παρεμβαίνετε στις αποφάσεις του πατέρα που δεν σας βρίσκουν σύμφωνες. Καλύτερα να το συζητήσετε μαζί του πρώτα πριν καταλήξουν στο παιδί.
Να:
Ενθαρρύνεται τον πατέρα να συμμετέχει στην ανάπτυξη του παιδιού σας.
Ενθαρρύνετέ τον να έχει μόνος χρόνο με παιδί. Αυτό θα δώσει και σε εσάς ελεύθερο χρόνο.
Είτε έχετε ένα αγόρι είτε ένα κορίτσι, αφήστε τους να δημιουργήσουν μια σταθερή σχέση.
Μετά από ένα χωρισμό, ενθαρρύνετε τον πατέρα και το παιδί να βλέπουν ο ένας τον άλλον τακτικά, εκτός από τις ακραίες ή επικίνδυνες περιστάσεις.
Βασικά, και οι δύο έχετε κάνει αυτό το παιδί, θα πρέπει να το αναθρέψετε μαζί μέχρι να φτάσει στην ενηλικίωση.
Πηγή: Motherforlife.com
Πηγή