Με το δεύτερο παιδάκι, η ζωή σας θα αλλάξει άρδην. Ο χρόνος θα κατανεμηθεί ξανά απο την αρχή, διαφορετικά και με τρόπο που δε φαντάζεστε. Οι προτεραιότητες σας θα αλλάξουν ξανά. Ολα θα πρέπει να τα μοιράζετε με τρομερή ισορροπία και προσοχή, γιατί κανένας δε θα θέλετε να νιώθει ρηγμένος.
Αν κάποιος θα είναι μονιμως ρηγμένος, κατα μία έννοια, θα είστε εσείς. Η μαμά. Η μαμά που θα πρέπει να φροντίζει το νεογέννητο, αλλά να προσέχει μη ζηλέψει το μεγάλο αδελφάκι, η μαμά που θα γίνεται χίλια κομμάτια σε αμέτρητες υποχρεώσεις, η μαμά που δε θα κοιμάται γιατί το νεογέννητο μες στη νύχτα θα ξυπνάει και το μεγάλο παιδάκι θα θέλει την προσοχή της διαρκως.
Οπλιστείτε με υπομονή και προσκολληθείτε σε μία σκέψη: Ο πρώτος καιρός θα ειναι δύσκολος. Δε θα είναι έτσι για πάντα. Αποκτηστε προοπτική και να θυμάστε ότι τα δύσκολα θα περάσουν και θα δώσουν τη θέση τους σε αναμνήσεις που θα σας φέρουν πιο κοντά τελικά ως οικογένεια. Κάντε τα παιδάκια σας να ειναι και να μεγαλώνουν αγαπημένα και προσπεράστε με χαμόγελο τις τεράστιες αλλαγές που έρχονται με το δεύτερο παιδί. Ας δούμε μερικές από αυτές:
1. Χρονος. Θα οριοθετήσετε ξανά τα όρια του. Θα τα ξεπερνάτε. Θα απορήτε πώς δεν προλαβαινατε πριν και τωρα κανετε ακόμη περισσότερα. θα τον τραβάτε και θα τον ξεχειλώνετε. Θα τον κανετε να χωράει άπειρα πράγματα τώρα πια.
2. Ψυχολογία. Η δική σας πιθανόν να καταρρέει βραχυπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμα οι δυσκολίες θα εξαφανίζονται. Οι αγκαλιές των δυο σας παιδιών θα σας γεμίζουν κουράγιο. Η ευτυχία που θα πλημμυρίζει την καρδιά σας όταν βλέπετε το ένα να ασχολείται με το άλλο, θα διώχνει όλες εκείνες τις ορμονικές διαταραχές, τα κλάματα, τα νεύρα και την εξάντληση. Την τεράστια εξάντληση.Emotional rollercoaster το λένε οι Αγγλοι και είναι αυτο ακριβώς που θα ζείτε. Το τρενάκι της εναλλαγής συναισθημάτων.
3. Αντιμετώπιση ασθενειών. Την πρώτη φορά διαβάζατε πολύ, ξέρατε τα πάντα, τρέματε με το παραμικρό, τρέχατε στον παιδίατρο. Τώρα αφενός τα εχετε περασει και είστε εκ των πραγμάτων πιο ήρεμη, αφετέρου δεν έχετε το χρονο να ψάξετε απο πριν με τις ωρες στο διαδίκτυο για καθε πιθανή υποπεριπτωση… Πάτε στον παιδίατρο, ακολουθείτε τις συμβουλές του και ελπίζετε να γίνετε ολοι γρήγορα καλά γιατί τώρα ο μεγάλος σας φοβος είναι να μην κολλάει το ενα παιδάκι το άλλο.
4. Τάξη και καθαριότητα. Αυτό είναι και λίγο αστείο. Με το ένα παιδάκι, πιθανόν να μπορούσατε να κρατήσετε το σπίτι τακτοποιημένο. Πιθανόν να τρέχατε να βγάλετε τον λεκέ από τη φρουτόκρεμα πάνω από το φορμάκι του, ή τη μπλούζα σας. Πιθανόν να μην ειχατε ριχτάρια στον άσπρο καναπέ σας. Πιθανον να μπορούσατε να κρατήσετε το σαλόνι καθαρό, χωρίς σκόνη, χωρίς ακαταστασία, με όλα σας τα μπιμπελό και τα στολίδια. Αυτά ξεχάστε τα. Με τα δύο παιδιά, και σκόνη θα έχετε, και ακαταστασία θα έχετε, και λεκέδες θα δείτε, και μπιμπελό θα εξαφανίσετε (αν δε σας σπάσουν) και πολλά άλλα θα γίνουν που δε φαντάζεστε…
5. Ημερολόγια, άλμπουμ, αναμνηστικά. Στο πρώτο παιδί μπορεί να τα είχατε όλα κορνιζαρισμένα, κολλημένα, τακτοποιημένα, υπογραμμισμένα, οργανωμένα… Δε θα μπορέσετε κατά πάσα πιθανότητα να φυλάξετε δοντάκια, μαλλάκια, αποτύπωμα πατούσας κλπ.
Ενα πράγμα δε θα αλλάξει ποτέ και με κανένα παιδάκι κι αυτό είναι η αγάπη σας. Θα μοιράζεται πάντα ξανά και ξανά και θα ομορφαίνει τη ζωή σας.
Πηγή