Αυτό το κέικ είναι τόσο αφράτο όσο δείχνει και είναι πολύ πιο εύκολο απ’ όσο φαντάζεστε για να το φτιάξετε. Τα υλικά που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα άλλα κέικ; Το γάλα και το λάδι καρύδας.
Σε αντίθεση με το «κλασσικό» γάλα, το γάλα καρύδας δεν περιέχει λακτόζη, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται στην κορυφαία τροφή για όσους έχουν δυσανεξία σε αυτήν. Οι καρύδες είναι γεμάτες θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες (C, Ε, Β1, Β3, Β5 και Β6), ενώ παράλληλα διαθέτουν μέταλλα, όπως είναι ο σίδηρος, το νάτριο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το φώσφορο.
Όσο για το λάδι καρύδας; Είναι ένα καθαρό έλαιο και ως εκ τούτου δεν περιέχει καθόλου πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Πιο συγκεκριμένα μία κουταλιά της σούπας (περίπου 14 γραμμαρίων) περιέχει 116 θερμίδες, 13.5 γραμ. λίπος εκ των οποίων τα 11,7 είναι κορεσμένα, τα 0,8 μονοακόρεστα και τα 0,2 πολυακόρεστα. Επιπλέον περιέχει 243mg Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Αν και τα κορεσμένα λιπαρά οξέα έχουν κατηγορηθεί για αρνητικές συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το λαυρικό οξύ, ανήκει στην κατηγορία λιπαρών οξέων μέσης αλύσου και έχει μία ουδέτερη επίδραση στην υγεία σε σχέση με τα κορεσμένα λιπαρά μακράς αλύσου που βρίσκονται κυρίως στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Υλικά που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε το κέικ καρύδας:
- 4 κρόκους αβγών
- 20 γραμ. ζάχαρη άχνη
- 60 ml λάδι καρύδας
- 70 ml γάλα καρύδας
- 100 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 4 ασπράδια αβγών
- 80 γραμ. ζάχαρη άχνη
- 1/2 κ.τ.γ χυμό λεμονιού
Πώς θα το φτιάξετε;
Δείτε βήμα-βήμα τη διαδικασία στο βίντεο που ακολουθεί.
Πηγή