Σάββατο , 11 Ιανουάριος 2025

Ποια είναι τα συνηθέστερα σημάδια στα νεογέννητα από τη γέννα

Είναι αρκετά σύνηθες να έχουν τα νεογέννητα, σημάδια.

Τα περισσότερα είναι κόκκινα αγγειακά, που προκαλούνται από μη φυσιολογική ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων και περιλαμβάνουν «δαγκώματα πελαργού», «κηλίδες κρασιού» και «φραουλοειδή αιμαγγειώματα».

Δαγκώματα πελαργού

Τα δαγκώματα πελαργού είναι ανοιχτόχρωμες ροζ κόκκινες κηλίδες στα βλέφαρα , στον αυχένα, στο μέτωπο, στη μύτη και στο στόμα. Προκαλούνται από διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία, είναι ακίνδυνα και εξαλείφονται μετά από δύο χρόνια, εκτός ,σπάνια, από αυτά στον αυχένα.

Κηλίδες κρασιού

Οι κηλίδες κρασιού είναι ανοιχτές, μοβ κηλίδες που υπάρχουν από τη γέννηση ή εμφανίζονται αργότερα. Είναι μόνιμες και μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε, αλλά είναι ακίνδυνες και συνήθως αφήνονται όπως είναι.

Φραουλοειδή αιμαγγειώματα

Τα φραουλοειδή αιμαγγειώματα είναι κόκκινες κηλίδες που προκαλούνται από κύτταρα στα αιμοφόρα αγγεία που αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Μπορεί να έχουν το μέγεθος μιας φακίδας, ή να είναι μεγαλύτερα και είναι ακίνδυνα εκτός αν η θέση τους επηρεάζει κάτι όπως το οπτικό πεδίο του μωρού. Μπορεί να μην εμφανιστούν παρά εβδομάδες μετά τη γέννα και συνήθως υποχωρούν μέσα σε 10 χρόνια.

Σπάνια ένα σημάδι μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί αν προκαλεί απόφραξη.

Τα σκούρα καφέ σημάδια έχουν χρωστική και προέρχονται από συσσώρευση κυττάρων χρωστικής. Τα σημάδι α “café- au – lait” (στο χρώμα του καφέ) είναι ακίνδυνα. Τα μωρά μπορεί να έχουν πάνω από ένα σημάδια, σε απόσταση μερικών μόνο εκατοστών.

Οι σκούρες καφέ κηλίδες σαν μεγάλες ελιές λέγονται «συγγενείς μελανοκυτταρικοί σπίλοι». Οι μικροί είναι συνήθως ακίνδυνοι και συνήθως ξεθωριάζουν, αν και μπορεί να αποκτήσουν τρίχες. Στους μεγάλους υπάρχει ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του δέρματος αργότερα, γι΄αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τις αλλαγές που θα πρέπει να παρακολουθείτε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Πηγή