Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε όσα πρέπει να δίνουμε στα παιδιά μας είτε γιατί πιστεύουμε ότι τα χρειάζονται είτε γιατί παρασυρόμαστε, και σε όσα πραγματικά έχουν ανάγκη.
Ο κατάλογος μπορεί να είναι μακρύς και ο κάθε γονιός να τον προσαρμόζει στα δικά του μέτρα. Άλλος πιστεύει ό,τι όσα παιχνίδια και αν αγοράσει στα παιδιά του δεν είναι ποτέ αρκετά, καθώς είναι πολύ έξυπνα, βαριούνται συνεχώς και αναζητούν νέα ενδιαφέροντα. Άλλος πάλι εκτιμά ό,τι ένα παιδί πρέπει να μάθει να έχει μέτρο στις απαιτήσεις του και ο γονιός είναι εκείνος που θα του το διδάξει. Η Karen Dubarry, blogger και μητέρα, κατέληξε ότι τα παιδιά δεν χρειάζονται πολλά πράγματα και ειδικά παιχνίδια για να είναι ευτυχισμένα. Μάλιστα πιστεύει ότι δεν έχουν καν ανάγκη τα εξής:
1. Τα παιχνίδια που ανάβουν, παίζουν «μουσική» ή χρειάζονται μπαταρίες.
2. Την τελευταία έκδοση ή μοντέλο οποιουδήποτε gadget, μόνο και μόνο επειδή κάποιος άλλος από την παρέα του ή το οικογενειακό του περιβάλλον, το έχει.
3. Τα επώνυμα και ακριβά ρούχα σε όλα τα χρώματα και τους συνδυασμούς. Ειδικά όταν τα παιδιά είναι μικρά τα ρούχα αυτά δεν προλαβαίνουν καν να φθαρούν.
4. Τις δραστηριότητες ή τις εξόδους σε γνωστούς παιδότοπους ή χώρους ψυχαγωγίας ειδικά αν είναι επιλογή του γονιού και όχι του παιδιού.
Αντιθέτως τα παιδιά χρειάζονται:
– Σωστή διατροφή ( μαγειρεμένο, σπιτικό φαγητό, φρούτα και λαχανικά)
– Παιχνίδια που να συνδυάζουν τη φυσική και νοητική άσκηση
– Χρόνο με την οικογένειά τους
– Εκδρομή στη φύση
– Ανάγνωση βιβλίων (εξοσχολικών και μη)
– Υπνο
Αυτά που χρειάζονται πραγματικά τα παιδιά, δεν κοστίζουν πολλά χρήματα. Είναι ο χρόνος που πρέπει να βρείτε αλλά και το ενδιαφέρον που πρέπει να δείξετε για τα ίδια τα παιδιά.
Πηγή