Οι πιο σοβαρές πάντως επιπλοκές σπανίζουν. Εκτιμάται ότι πως 1- 8% των τοκετών συνοδεύονται από λοίμωξη.
Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την πιθανότητα είναι: πρόωρη ρήξη υμένων και παρατεταμένος τοκετός, συχνές γυναικολογικές εξετάσεις , καρδιοτοκογραφικός έλεγχος με ενδοκολπικό ηλεκτρόδιο, λοίμωξη που είχε ήδη παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της κύησης , διαβήτης και παχυσαρκία.
Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο «Η Βίβλος της εγκυμοσύνης» εκδόσεις Ψυχογιός, η πλέον συνήθης λοίμωξη εντοπίζεται στο ενδομήτριο και περιλαμβάνει προσβολή του εσωτερικού βλενογόνου της μήτρας. Λοιμώξεις εμφανίζονται επίσης στον τράχηλο, τον κόλπο, στο περίνεο και το αιδοίο.
Τι να προσέχετε
- Πυρετό
- Πόνο στην κοιλιά
- Δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις
- Ερυθρότητα, οίδημα
- Θεραπεία
- Οι περισσότερες επιλόχειες λοιμώξεις αντιμετωπίζονται συνήθως με αντιβιοτικά
- Επιλόχεια αιμορραγία
Κανονικά η επιλόχεια αιμορραφία εμφανίζεται τις ημέρες που έπονται του τοκετού, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί και με καθυστέρηση κάποιων εβδομάδων αν τμήματα του πλακούντα δεν έχουν αποκολληθεί ή αν σχετίζεται με εσωτερική λοίμωξη.
Τι να προσέχετε
- Μεγάλη απώλεια αίματος για 4 μέρες ή παραπάνω
- Αποβολή πολλών πηγμάτων
- Δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις
- Λιποθυμία, δύσπνοια, ζάλη
- Θεραπεία
Πολλές γυναίκες λαμβάνουν φάρμακα για μια ή δύο ημέρες για να βοηθήσουν τη μήτρα να συσπαστεί. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η απόξεση για να απομακρυνθεί ο ιστός που έχει μείνει στη μήτρα.
- Επιπλοκές από τα ράμματα
Τα μολυσμένα ράμματα αντιμετωπίζονται με προσεκτική υγιεινή και συχνό πλύσιμο. Η μόλυνση του περινέου, όμως, ίσως χρειάζεται αγωγή με αντιβιοτικά από το γιατρό.
Πηγή