Κυριακή , 19 Ιανουάριος 2025

Πρέπει να μαλώνουμε ένα ξένο παιδί όταν έχει ξεπεράσει τα όρια ή όχι;

Σίγουρα υπάρχουν στιγμές που δεν πρέπει να φωνάζετε σε ένα παιδί. Δηλαδή, τις περισσότερες φορές θα πρέπει να σκεφτείτε ότι είναι απλά παιδί. Υπάρχουν όμως και στιγμές που είναι λογικό να το κάνετε, όπως όταν για παράδειγμα δαγκώσει ή χτυπήσει το παιδί σας.

Όταν πρόκειται να επιπλήξετε το παιδί κάποιου άλλου, δεν θέλετε να προσβάλετε τους γονείς του παιδιού, αλλά εάν η συμπεριφορά του είναι επικίνδυνη ή επιβλαβής, δεν μπορείτε απλά να το αγνοήσετε. «Δεν προσβάλεις κανέναν άλλο γονιό όταν προστατεύεις το δικό σου παιδί», λέει η Michele Borba, EdD, σύμβουλος γονέων και συγγραφέας του No More Misbehavin’: 38 Difficult Behaviors and How to Stop Them. Ωστόσο, η σωστή απάντηση στο ερώτημα αν πρέπει να μαλώσουμε ένα ξένο παιδί όταν ξεπερνά τα όρια, εξαρτάται από τις περιστάσεις.

Παιχνίδια στη γειτονιά

Βρίσκεστε στη γειτονιά μαζί με άλλες οικογένειες και ένα παιδί αρχίζει να συμπεριφέρεται άσχημα. Φωνάζει, ξεκινά τους καυγάδες, ειρωνεύεται τους άλλους.

Τι θα θέλατε να κάνετε: Να πείτε στο παιδί να σταματήσει, να μην του επιτρέψετε το παιχνίδι και να μην πείτε στη μητέρα του τι έγινε, με το φόβο να μην μαλώσει περισσότερο το παιδί της.

Τι πρέπει να κάνετε: Το να μην επιτρέψετε στο άλλο παιδί να συμμετέχει στο παιχνίδι είναι μια καλή ιδέα, αλλά θα πρέπει να πείτε στην άλλη μητέρα τι συνέβη. Πρέπει να ξέρει τι συμβαίνει με το παιδί της και πρέπει να δώσετε τη δική σας πλευρά της ιστορίας σε περίπτωση που το παιδί έχει ήδη πει για να καλύψει τη δική του άτακτη συμπεριφορά «αυτή η κακή μαμά που με φώναξε». (Εσείς δεν θα θέλατε να σας γνωρίζετε αν το παιδί σας έσπερνε τον όλεθρο;)

Αναφέρετε τα γεγονότα, χωρίς να κρίνετε, και η μαμά του θα πρέπει να είναι εντάξει με αυτό. Οι δυο σας μπορεί να χρειαστεί να φτιάξετε ένα σχέδιο σε περίπτωση που συνεχιστεί η άσχημη συμπεριφορά του παιδιού.

Ο νταής της παιδικής χαράς

Το τρίχρονο παιδί σας ζωγραφίζει με τις κιμωλίες του όταν δύο πεντάχρονα αγόρια ζητούν να δανειστούν μερικές. Τους δίνει κάποιες κιμωλίες, αλλά επιστρέφουν και ζητούν περισσότερες. Το παιδί σας λέει “Όχι”, αλλά αρπάζουν τις κιμωλίες έτσι και αλλιώς.

Τι θα θέλατε να κάνετε: Ίσως να θέλατε να πείτε: “Εϊ, σταματήστε. Εσείς δεν έχετε μάθει τρόπους στο σπίτι σας;”, ωστόσο με τη φωνή σας ίσως να τρομάξετε τα παιδιά και να προσβάλετε τους γονείς τους.

Τι θα πρέπει να κάνετε: Το πρώτο σας βήμα είναι απλώς να κάνετε γνωστή την παρουσία σας. Συχνά, αυτό αρκεί για να σταματήσετε την επιθετική συμπεριφορά. Αν δεν είναι, απευθυνθείτε στα αγόρια ήρεμα αλλά αυστηρά: “Δεν αρπάζουμε πράγματα από άλλους ανθρώπους. Κάποιος μπορεί να πληγωθεί.” Ενημερώστε τα ότι ο γιος σας είναι χαρούμενος που μοιράζεται τα πράγματά του, αλλά θα πρέπει να τα μοιράζονται και εκείνα —και να σταματήσουν να τα αρπάζουν. Εάν η συμπεριφορά τους συνεχιστεί, μιλήστε με τους γονείς τους.

Playdate με άσχημη κατάληξη

Η κόρη σας και η φίλη της παίζουν μαζί με τα παιχνίδια αλλά στο τέλος, το κορίτσι, που βρίσκεται σπίτι σας αρνείται να μαζέψει τον χαμό, που δημιούργησε μαζί με το δικό σας παιδί.

Τι θέλετε να κάνετε: Να της ζητήσετε να μαζέψει τα παιχνίδια πολλές φορές, να της τονίσετε ότι δεν θα επιτρέψετε ξανά να έρθει στο σπίτι.

Τι πρέπει να κάνετε: Δικό σας το σπίτι, δικοί σας και οι κανόνες. Σωστά; Λοιπόν, ναι, αλλά μπορεί η καλεσμένη σας να έχει απλώς μια κακή μέρα. Επαναλάβετε τους κανόνες (“Στο σπίτι μας παίρνουμε εναλλάξ τα παιχνίδια, και ο καθένας μαζεύει ό,τι σκόρπισε”), μετά προσφέρετε μια ανταμοιβή (“Όταν τελειώσετε το καθάρισμα, θα έχουμε μπισκότα και λεμονάδα”). Εάν εξακολουθεί να μην παίζει καλά, μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε τα παιδιά να παίξουν χωριστά για λίγο και να δείτε αν αυτό βοηθάει.

Αποφύγετε τα τάιμ-άουτ εκτός αν έχετε πάρει την άδεια της μαμάς να το κάνετε. Ακόμη και τότε, το τάιμ-άουτ θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε μόνο όταν ένα παιδί πετάει παιχνίδια ή είναι προκλητικό. Εάν είναι απαραίτητο, ρωτήστε εάν θα ήθελε να τηλεφωνήσετε στη μητέρα του για να δείτε αν έχει κάποιες προτάσεις. Πάντα να ενημερώνετε την άλλη μαμά σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά την παραμονή στο σπίτι σας, όταν έρθει να το παραλάβει: “Δυσκολευτήκαμε λίγο να συνεννοηθούμε και να μοιραστούμε τα παιχνίδια σήμερα. Είχαμε κάποιες εντάσεις κ.λ.π.”

Δάγκωμα

Το παιδί σας γυρνάει από το σχολείο, από τον φίλο του ή τη βόλτα με ένα σημάδι δαγκωματιάς.

Τι θα θέλατε να κάνετε: Να πάρετε τηλέφωνο τους γονείς του άλλου παιδιού και να φωνάξετε.

Τι θα πρέπει να κάνετε: Τα παιδιά στη νηπιακή ηλικία μαθαίνουν εν μέρει ποιες κοινωνικές συμπεριφορές είναι αποδεκτές και ποιες όχι. Το χτύπημα και το δάγκωμα είναι κοινά σε αυτή την ηλικία. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους γονείς του άλλου παιδιού ή τον δάσκαλο αν το περιστατικό συνέβη στο σχολείο, ζητώντας να προσέχουν λίγο περισσότερο όταν το παιδί σας παίζει με το παιδί που το δάγκωσε, για να μην συμβεί ξανά. Μην ξεχνάτε να είστε ευγενικοί μαζί τους. Τα παιδιά συνήθως χτυπούν και δαγκώνουν γιατί θέλουν να τραβήξουν το ενδιαφέρον και την προσοχή πάνω τους.

kanei na malonoume xena paidia 3

Όταν μια άλλη μαμά αγνοεί την κακή συμπεριφορά

Πολλές φορές κάποιοι γονείς δείχνουν ανοχή στην κακή συμπεριφορά των παιδιών τους και δεν κάνουν τίποτε για να τη σταματήσουν.

Τι θα θέλατε να κάνετε: Να πείτε στο παιδί ότι δεν είναι καθόλου ευγενικό και να συστήσετε στους γονείς του να του μάθουν τρόπους.

Τι θα πρέπει να κάνετε: Να μιλήσετε στη μητέρα και όχι στο παιδί. Να εξηγήσετε ότι κάποια πράγματα που κάνει το παιδί της είναι ενοχλητικά, κάποια είναι αγενή και ότι θα πρέπει να επιπλήξει το παιδί της, διορθώνοντας την κακή του συμπεριφορά.

6 στρατηγικές πειθαρχίας για άλλα παιδιά

Ακολουθήστε αυτούς τους κανόνες όταν έχετε την ευθύνη άλλων παιδιών.

Διαχειριστείτε τα πράγματα με ψυχραιμία: Ποτέ μην χτυπάτε ή φωνάζετε, ακόμα κι αν το παιδί κάνει κάτι επικίνδυνο ή καταστροφικό. Στόχος σας είναι να διορθώσετε τη συμπεριφορά του και όχι να το τιμωρήσετε.

Σχεδιάστε εκ των προτέρων: Συζητήστε τους κανόνες με τον γονέα του παιδιού (για παράδειγμα, πόση τηλεόραση μπορεί να παρακολουθήσει και τι μπορεί να φάει για ένα σνακ) και συμφωνήστε για τις συνέπειες εκ των προτέρων.

Εξηγήστε τις προσδοκίες σας: Ένα παιδί δεν είναι πιθανό να υπακούσει στα όρια εκτός αν τα θέσετε εσείς. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να αναφέρετε τους κανόνες του σπιτιού: “Δεν επιτρέπεται να τρέχετε ή να παίζετε μπάλα σε εσωτερικούς χώρους, όλοι πρέπει να μοιράζονται και τα παιχνίδια τα μαζεύετε όταν τελειώσετε το παιχνίδι μαζί τους.”

Αφήστε τα μικρά πράγματα να περάσουν: Εάν ένα παιδί γκρεμίσει έναν πύργο ή δεν πει ευχαριστώ για τα σπιτικά μπισκότα και τη λεμονάδα που φτιάξατε, μην το διορθώσετε. Θυμηθείτε: Κάθε γονέας έχει διαφορετικές προσδοκίες από το παιδί του και εσείς δεν πρέπει να έχετε τις ίδιες προσδοκίες από τα παιδιά που δεν είναι δικά σας.

Μην το ντροπιάζεις: Ποτέ μην πειθαρχείτε ένα παιδί μπροστά στους φίλους του. Απευθυνθείτε του ως μέλος μιας ομάδας: “Μπορώ να δω ότι όλοι έχουν κουραστεί να παίζουν αυτό το παιχνίδι. Ας κάνουμε όλοι ένα διάλειμμα και ας καθίσουμε για ένα σνακ.”

Τονίστε τα θετικά: Όταν πρέπει να υπενθυμίσετε σε ένα άλλο παιδί να μοιραστεί, να καθαρίσει ή να σταματήσει να πετάει πράγματα, φροντίστε να επαινείτε το παιδί (ιδιαιτέρως) για το ότι είναι καλό. Αποφύγετε τα σχόλια τύπου: “Α, μπράβο Γιωργάκη που εσύ μάζεψες και ο Νίκος, όχι”, “Τι καλό παιδί που είσαι Γιαννάκη θα σου δώσω δυο κομμάτια κέικ. Εσύ Παυλάκο, θα φας ένα γιατί ήσουν αρκετά ζωηρός”. Επαινέστε τα παιδιά διακριτικά, και χωρίς να το ακούσουν τα αλλά παιδιά που βρίσκονται γύρω.

πηγή: parents.com


Πηγή