Μετά τον τοκετό, πολλές μητέρες αισθάνονται δυσφορία εξαιτίας των ραμμάτων και έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία του θηλασμού οι μαστοί είναι πιο ευαίσθητοι.
Εκτός από τη μαστίτιδα ή τις ραγάδες στις θηλές ακόμη ένα πρόβλημα που έρχονται αντιμέτωπες αρκετές μαμάδες κατά τον θηλασμό είναι η μυκητίαση.
Εκτός από τη μαστίτιδα, ακόμη ένα πρόβλημα του θηλασμού είναι οι ραγάδες που δημιουργούνται στο στήθος και πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο τις πρώτες μέρες του θηλασμού. Τις προκαλούν το δυνατό πιπίλισμα, η ακατάλληλη θέση του παιδιού και τυχόν υπολείμματα γάλακτος επί της θηλής.
Οι ραγάδες στις θηλές, συχνά μολύνονται από το μύκητα candida albicans που προκαλεί καντιντίαση. Οι γυναίκες που είναι επιρρεπείς στην κολπική μυκητίαση μπορεί να μην έχουν προβλήματα στο θηλασμό αλλά πιθανόν να αναπτύξουν μυκητίαση στους μαστούς. Η νόσος αυτή προκαλείται συχνά και από τα αντιβιοτικά.
Μυκητίαση στήθους: Τι πρέπει να προσέχει μια θηλάζουσα;
Μια θηλάζουσα θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό της αν παρατηρήσει τα παρακάτω στο στήθος της:
- κνησμό,ενόχληση και ροζ ή ερυθρές θηλές
- μικρά λευκά στίγματα στις θηλές
- σουβλιά πόνου στη μολυσμένη περιοχή
Μυκητίαση στήθους – Θεραπεία
Η μυκητίαση μεταδίδεται από τη μητέρα στο μωρό, γι’ αυτό και οι θηλάζουσες που θα νοσήσουν θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικές.
Όταν η μητέρα διαγνωσθεί με μυκητίαση θα χρειαστεί να κάνει θεραπεία τόσο η ίδια όσο και το μωρό της, με κάποιο αντιμυκητιασικό φάρμακο που θα της προτείνει ο γυναικολόγος.
Παρότι θα είναι οδυνηρό, ο θηλασμός θα πρέπει να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας.
Πηγή