Αν έχετε μπει στη διαδικασία να μείνετε έγκυος εκτός από την επίσκεψη στον γυναικολόγο σας, την αλλαγή στον τρόπο διατροφής και την διακοπή ανθυγιεινών συνηθειών, ίσως θα πρέπει ν’ αρχίσετε να παίρνετε προγεννητικές βιταμίνες.
Δεν μπορείτε να προβλέψετε πόσο καιρό θα χρειαστεί μέχρι να μείνετε έγκυος – μπορεί να είναι εβδομάδες ή μήνες – και δεν θα γνωρίζετε ότι έχετε πετύχει το στόχο σας παρά μερικές εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Οι προγεννητικές βιταμίνες σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, βοηθούν το σώμα στην προσπάθεια της σύλληψης.
Γιατί να πάρετε προγεννητικές βιταμίνες πριν μείνετε έγκυος
Κατά την εγκυμοσύνη το σώμα σας εργάζεται σε άλλους ρυθμούς κι έχει άλλες ανάγκες. Το έμβρυο παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται απευθείας από εσάς, οπότε είναι εύκολο να παρατηρηθεί μείωση σημαντικών βιταμινών και μετάλλων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το να βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας έχει όλα όσα χρειάζεται για να θρέψει και τους δύο είναι πολύ πιο εύκολο εάν ξεκινήσετε την πρόσληψη βιταμινών πριν την εγκυμοσύνη.
Σκεφτείτε το σαν να δημιουργείτε ένα αποθεματικό: Εάν έχετε περισσότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά από αυτά που χρειάζεστε, τότε μπορείτε να τα μοιραστείτε με το μωρό σας καθώς αναπτύσσεται.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) , αυτά είναι τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε:
- Φολικό οξύ
- Σίδερο
- Ασβέστιο
Υπάρχουν παρενέργειες από τη λήψη προγεννητικών βιταμινών ενώ δεν είστε έγκυος;
Σε γενικές γραμμές, οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνονται στις προγεννητικές βιταμίνες δεν προκαλούν επιβλαβείς παρενέργειες. Ωστόσο συνιστάται να μην λαμβάνονται από τις γυναίκες σε μακροπρόθεσμη βάση.
Το σίδερο σας χρειάζεται, για παράδειγμα, αύξηση από 18 χιλιοστόγραμμα σε 27 χιλιοστόγραμμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ενώ οι βραχυπρόθεσμες παρενέργειες του υπερβολικού σιδήρου περιλαμβάνουν ήπιες διαταραχές του γαστρεντερικού σωλήνα όπως δυσκοιλιότητα και ναυτία, με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να γίνει πιο προβληματική.
Συμπέρασμα
Εάν δεν είστε έγκυος ή σχεδιάζετε να μείνετε, κάντε μια κουβέντα με τον γυναικολόγο σας, ο οποίος μετά και τις απαιτούμενες εξετάσεις θα σας καθοδηγήσει τι πρέπει να κάνετε κι αν θα λαμβάνετε προγεννητικές βιταμίνες ή όχι.
Πηγή: healthline.com
Πηγή