Κυριακή , 5 Ιανουάριος 2025

Προληπτική παρέμβαση στα παιδιά: Πώς θα την εφαρμόσετε στην πράξη

Η καθημερινότητα με τα παιδιά μπορεί να αποδειχθεί αρκετά δύσκολη. Πόσο μάλλον τώρα που οι περισσότεροι γονείς βρίσκονται κλεισμένοι μέσα στο σπίτι εξαιτίας του δεύτερου lockdown που βρίσκεται σε εφαρμογή.

Τα παιδιά έχουν ως μόνη διέξοδο το σχολείο το πρωί και το απόγευμα βρίσκονται κλεισμένα στο σπίτι, αφού ούτε εξωσχολικές δραστηριότητες έχουν, ούτε επισκέπτονται το φροντιστήριό τους.

Οι καταστάσεις λοιπόν μέσα στο σπίτι μπορούν να ξεφύγουν, γι’ αυτό όμως εσείς σαν μαμά θα πρέπει να λειτουργείτε προνοητικά με στόχο να αποτρέψετε συμπεριφορές που δεν είναι αποδεκτές όπως γκρίνια, αντιδραστικότητα του παιδιού, ξεσπάσματα και έλλειψη επικοινωνίας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι όλα αυτά δεν θα γίνουν η αιτία για να χάσετε για ακόμη μια φορά την ψυχραιμία σας;

Όπως συμβουλεύει και η Rebecca Eanes, ιδρυτής της ιστοσελίδας, Positive-parents.org και συγγραφέας του βιβλίου “Θετικοί Γονείς – Ευτυχισμένα παιδιά” από τις εκδόσεις Πεδίο:

  1. Αρχίστε να μαθαίνετε στο παιδί σας πως να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, προτού αρχίσει να δείχνει επιθετική συμπεριφορά. Συζητήστε μαζί του για το τι μπορεί να κάνει όταν είναι θυμωμένο και δώστε του εργαλεία εύκολα στη χρήση τους για να διαχειρίζεται τον θυμό του (π.χ. να χτυπάει τα πόδια του στο πάτωμα, να χτυπάει παλαμάκια ή να χοροπηδάει πάνω κάτω).
  2. Ορίστε έναν ξεκάθαρο κανόνα εναντίον της επιθετικότητας και της βίας, και εφαρμόστε τον με συνέπεια.
  3. Μάθετε στα παιδιά να χρησιμοποιούν τη δυνατή τους φωνή. Δείξτε τους τη διαφορά ανάμεσα στη δυνατή φωνή και τη γκρινιάρικη φωνή.
  4. Μάθετέ τους πώς να δηλώνουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους με σεβασμό.
  5. Δώστε στα παιδιά διάφορες επιλογές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αισθάνονται ότι έχουν κάποιον έλεγχο της καθημερινότητάς τους. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της γκρίνιας και των ξεσπασμάτων.
  6. Διδάξτε θετικές δεξιότητες επικοινωνίας και επίλυσης συγκρούσεων.

Πηγή