Πέμπτη , 28 Νοέμβριος 2024

Πρώιμα συμπτώματα Αυτισμού σε βρέφη και νήπια

Βρισκόμαστε σε μια εποχή που οι γονείς ψάχνουν όλο και περισσότερο για να μάθουν λεπτομέριες σχετικά με τον Αυτισμό. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα ασχοληθούμε με τα πρώιμα συμπτώματα του Αυτισμού σε παιδιά έως δύο ετών.

Η διάγνωση του Αυτισμού είναι δύσκολο να γίνει σε αυτήν την ηλικία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δούμε κάποια σημάδια. Μία ουσιαστική προσέγγιση είναι η εξής : σε τόσο μικρά παιδιά θα πρέπει να ψάξουμε για φυσιολογικές συμπεριφορές οι οποίες απουσιάζουν και όχι για μη φυσιολογικές συμπεριφορές. Είναι πολύ σημαντική η διαφορά του ενός με το άλλο.

Για παράδειγμα ένα μωρό το οποίο δεν κάνει θορύβους για να τραβήξει την προσοχή σας μπορεί να θεωρηθεί από τον γονιό ως ένα ήσυχο μωρό αλλά αυτό μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι Αυτισμού. Το να κάνει θορύβους για να τραβήξει την προσοχή σας είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά της οποίας η απουσία είναι ίσως σημάδι ότι πρέπει να γίνει ένας έλεγχος.

Ακολουθεί μια λίστα από τέτοιες συμπεριφορές οι οποίες ανάλογα με την παρουσία ή απουσία τους είναι σημάδι για τους γονείς.

Αν το παιδί (μέχρι 2 ετών) :
• Δεν κάνει βλεμματική επαφή
• Δεν χαμογελά όταν του χαμογελούν
• Δεν χαιρετάει και δεν δείχνει αντικείμενα
• Δεν γυρνάει όταν ακούει το όνομα του
• Δεν προσπαθεί να σας μιμηθεί
• Δεν παίζει με άλλα άτομα
• Δεν σηκώνει τα χέρια του για να το πάρετε αγκαλιά
• Δεν κάνει θορύβους για να τραβήξει την προσοχή σας.

Σε επόμενο άρθρο να αναφερθούμε σε συμπτώματα παιδιών μεγαλύτερης ηλικίας.

Λογοθεραπευτής :Βαλταδώρος Θέμης
Υπεύθυνος κέντρου Λογοθεραπείας «ΛΟΓΟΠΑΙΔΙΚΑ»
Αγίου Αλεξάνδρου 41 Παλαιό Φάληρο Τηλ 215 52 50 363
<!– var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy25871 = 'logopaidika' + '@'; addy25871 = addy25871 + 'yahoo' + '.' + 'gr'; var addy_text25871 = 'logopaidika' + '@' + 'yahoo' + '.' + 'gr'; document.write('‘); document.write(addy_text25871); document.write(‘‘); //–>n <!– document.write('‘); //–> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. <!– document.write('’); //–>  
Facebook page: Logopaidika


Πηγή