Συχνά τα παιδιά παραπονούνται ότι πονάει η κοιλιά τους και οι γονείς αναρωτιούνται αν είναι ένας αθώος πόνος ή αν αποτελεί ένδειξη ενός μεγαλύτερου προβλήματος υγείας.
Ευτυχώς, οι περισσότερες αιτίες πόνου στην κοιλιά του παιδιού δεν είναι σοβαροί και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν χρειάζεται αγωγή.
Ας δούμε τους δέκα πιο συχνούς λόγους που μπορεί ένα παιδί να έχει πονόκοιλο
Δυσκοιλιότητα
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η δυσκοιλιότητα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους τα παιδιά βιώνουν στομαχικό ή άλλο πόνο στην κοιλιά. Σύμφωνα με την παιδιατρική γαστρεντερολόγο Sophia Patel, MD της Cleveland Clinic , η δυσκοιλιότητα στα παιδιά αντιμετωπίζεται συχνά προσθέτοντας περισσότερες φυτικές ίνες και περισσότερο νερό στη διατροφή τους.
Τροφική δηλητηρίαση
Η τροφική δηλητηρίαση είναι ένας ακόμα λόγος που μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στην κοιλιά. Ενώ μερικές φορές χρειάζονται αντιβιοτικά για τη θεραπεία της τροφικής δηλητηρίασης, οι ήπιες περιπτώσεις συνήθως υποχωρούν από μόνες τους μέσα σε λίγες ημέρες.
Σκωληκοειδίτιδα
Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια άλλη κοινή αιτία κοιλιακών προβλημάτων για παιδιά και εφήβους. Στην πραγματικότητα, η ομάδα του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης λέει ότι σχεδόν 1 στα 1.000 άτομα εμφανίζουν σκωληκοειδίτιδα και εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα ηλικίας μεταξύ 10 και 30 ετών. Συνήθως, ο πόνος της σκωληκοειδίτιδας θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου και θα ξεκινήσει κυρίως σε πολύ συγκεντρωμένη περιοχή στο κάτω αριστερό μέρος της κοιλιάς. Η σκωληκοειδίτιδα συνοδεύεται επίσης με πυρετό, ρίγη, ναυτία, έμετο και διάρροια.
Τροφικές δυσανεξίες ή αλλεργίες
Σύμφωνα με το Nemours Kids Health , οι τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν κοιλιακά προβλήματα στα παιδιά. Ενώ αυτά εντοπίζονται συχνά σε νεαρή ηλικία, υπάρχουν φορές που τα παιδιά δεν γνωρίζουν ότι έχουν αλλεργία ή δυσανεξία μέχρι πολύ αργότερα, ειδικά εάν πρόκειται για ένα τρόφιμο που συνήθως δεν θα έτρωγαν.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο του παιδιού σας για να προσδιορίσετε τις πιθανές αιτίες και να κάνετε έλεγχο για τροφικές, κυρίως, αλλεργίες.
Αφυδάτωση
Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για όλους αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά. Όταν είναι αφυδατωμένα, τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν μείωση της παραγωγής ούρων όσο και προβλήματα με τη λειτουργία του εντέρου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακό άλγος.
Δυσανεξία στη λακτόζη
Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι ένα κοινό πρόβλημα τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά. Σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine , η δυσανεξία στη λακτόζη εμφανίζεται συχνότερα σε οικογένειες, που σημαίνει ότι είναι κληρονομική. Ωστόσο, μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά από τραυματισμό, μετά από μόλυνση ή λόγω υποκείμενου νοσήματος.
Ευτυχώς, η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να ελεγχθεί και μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να το αντιμετωπίσει, προσθέτοντας σταδιακά τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή του για να δείτε ποια προκαλούν τον λιγότερο πόνο και δυσφορία.
Αέρια
Τα αέρια μπορεί να είναι αρκετά οδυνηρά μερικές φορές και τα παιδιά μπορεί να μην συνειδητοποιούν καν ότι αυτά είναι που προκαλούν τον πόνο στην κοιλιά. Εάν το παιδί σας πονάει πολύ, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να αποκλείσετε πιο σοβαρές καταστάσεις.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)
Η παλινδρόμηση δεν είναι ένα πρόβλημα που περιορίζεται σε βρέφη και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί επίσης να εμφανίσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ειδικά εάν καταναλώνουν τροφές που προκαλούν καούρα ή παλινδρόμηση.
Γαστρεντερίτιδα
Η γαστρεντερίτιδα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους πονάει το στομάχι ενός παιδιού. Τα κοινά συμπτώματα αυτού του ιού περιλαμβάνουν κράμπες στο στομάχι, ναυτία ή έμετο και διάρροια.
Άγχος ή στρες
Το παιδί σας μπορεί να παραπονείται ότι πονάει η κοιλιά του ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα σωματικής υγείας. Το στρες και το άγχος,που είναι κοινά ζητήματα ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους, μπορεί να προκαλέσουν πολλά σωματικά συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος και κοιλιακό άλγος. Μιλήστε με το παιδί σας για να διαπιστώσετε να οφείλεται ο πόνος στο στρες ή το άγχος.
Πηγή: moms.com
Πηγή