Πέμπτη , 9 Ιανουάριος 2025

Πότε η αποτυχία στις εξετάσεις μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού

Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι από τις πιο στρεσογόνες περιόδους στη ζωή των παιδιών.

Η πίεση είναι αφόρητη καθώς νιώθουν ότι πρέπει να δικαιώσουν τις προσδοκίες των γονιών τους αλλά και να εκπληρώσουν τα δικά τους όνειρα.

Η αποτυχία είναι όμως μέσα στη ζωή και πρέπει να τη διαχειριζόμαστε, ακόμα κι αν τη δεδομένη στιγμή, φαντάζει βαρύ φορτίο.

Πότε η αποτυχία στις εξετάσεις μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού

Συνήθως μετά από μια αποτυχία, επικεντρωνόμαστε κυρίως στα αρνητικά και σε όλα όσα κάναμε λάθος. Εξαίρεση φυσικά δεν αποτελούν τα παιδιά που στην πρώτη αποτυχία, απογοητεύονται.

Σκεφτείτε πώς νιώθει το παιδί που διάβασε και κόπιασε σκληρά αλλά τα αποτελέσματα των εξετάσεων, δεν το δικαίωσαν.

Αν δεν το στηρίξετε και το αφήσετε να πιστέψει ότι δεν προσπάθησε αρκετά – εξ ου και το αποτέλεσμα – θα αισθάνεται αποτυχημένο και ανεπαρκή. Η αυτοπεποίθησή του θα κλονιστεί, επηρεάζοντας όχι μόνο τις επαγγελματικές αλλά και τις προσωπικές του σχέσεις.

Έτσι, ξεκινά ένας φαύλος κύκλος με το παιδί να επικεντρώνεται μόνο στα αρνητικά του σημεία και ξεχνώντας τελείως τα θετικά.

apotixia stis eksetaseis kai psixologia1

φώτο: Vince Fleming on Unsplash

Πώς η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά έναν έφηβο

Το παιδί σας μετά από μια τέτοια αποτυχία, δεν έχει την αυτοπεποίθηση να δοκιμάσει να πράγματα ή να θέσει πιο απαιτητικούς στόχους για τον εαυτό του. Αυτό περιορίζει την έκθεσή του στην εκμάθηση νέων δεξιοτήτων ενώ μπορεί να επηρεάσει τις διαπροσωπικές σχέσεις.

apotixia stis eksetaseis kai psixologia3

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας με χαμηλή αυτοεκτίμηση

Δώστε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο μιλάτε στο έφηβο παιδί σας, ειδικά μετά την αποτυχία στις πανελλήνιες. Εάν είστε επικριτικοί, στέλνετε το μήνυμα στο παιδί σας ότι δεν είναι αρκετά καλό ή δεν προσπάθησε αρκετά. Αντί λοιπόν να ξεκινήσετε την κριτική, εστιάστε στα θετικά χαρακτηριστικά του παιδιού σας

Επαινέστε το για την προσπάθεια που έκανε και όλα όσα κατάφερε τα τελευταία χρόνια και αποφύγετε να τον ντροπιάζετε.

Εξηγήστε του πώς για εσάς το πιο σημαντικό είναι να αισθάνεται ευτυχισμένο και ότι οι αποτυχίες είναι μέσα στη ζωή. Δεν χρειάζεται να το βάζουμε κάτω και να προσπαθούμε για να καταφέρουμε τους νέους στόχους που θέτουμε.

Με πληροφορίες από bnitreatment.com


Πηγή