Για πολλά χρόνια υπήρχε η αντίληψη ότι τα μωρά, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες ζωής τους, θα πρέπει να κοιμούνται μπρούμυτα καθώς αυτή η στάση θεωρούνταν η ασφαλέστερη για να αποφευχθεί η εισρόφηση τροφής στην τραχεία ή την αναπνευστική οδό σε περίπτωση εμετού ή παλινδρόμησης.
Η θεωρία αυτή ωστόσο έχει καταρριφθεί. Οι συνθήκες ύπνου θεωρούνται ένας από τους κυριότερους παράγοντες που σχετίζονται με το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου και ο ύπνος μπρούμυτα θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνος. Οι ειδικοί πλέον συνιστούν τα μωρά να τοποθετούνται για ύπνο ανάσκελα, η οποία είναι και η ασφαλέστερη στάση ύπνου για τα βρέφη.
Από ποια ηλικία μπορεί το μωρό να κοιμηθεί μπρούμυτα;
Τα μωρά θα πρέπει απαραιτήτως να κοιμούνται ανάσκελα μέχρι και τον πρώτο χρόνο ζωής τους. Μόνο τότε θεωρείται ότι έχει περάσει ο κίνδυνος του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, ωστόσο περιορίζεται σημαντικά ήδη από τον έκτο μήνα.
Τι να κάνετε όταν το μωρό γυρίζει από μόνο του στον ύπνο του;
Τα μωρά από τον τέταρτο με έκτο μήνα -κάποια ήδη και από τον τρίτο- μπορούν να γυρίσουν και να αλλάξουν θέση στον ύπνο και από μόνα τους. Σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς δεν υπάρχει λόγος να το γυρίσετε ανάσκελα, καθώς εφόσον το μωρό είναι αρκετά ευκίνητο και μπορεί να αλλάξει θέση στον ύπνο του, θεωρείται ικανό ώστε να προστατευτεί από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Ωστόσο, ακόμα κι αν κάθε φορά το μωρό ξυπνάει μπρούμυτα, εσείς θα πρέπει να εξακολουθείτε να βάζετε το μωρό για ύπνο ανάσκελα του μέχρι και την ηλικία του ενός έτους, όπως αναφέρουμε παραπάνω.
Εξίσου σημαντικό, βέβαια είναι να τηρούνται και τα υπόλοιπα μέτρα που προτείνονται από τους ειδικούς για να είναι το μωρό ασφαλές στον ύπνο του, όπως το να απομακρύνετε μαξιλάρια, παιχνίδια, κουβέρτες και άλλα αντικείμενα από την κούνια του, να μην κάνει υπερβολική ζέστη δωμάτιο όπου κοιμάται και το στρώμα να είναι αρκετά σκληρό.
Πηγή: whattoexpect.com
Πηγή