Παρασκευή , 17 Ιανουάριος 2025

Πότε μπορούμε να ακούσουμε την καρδιά του εμβρύου;

Το άκουσμα της καρδιάς του εμβρύου είναι μία μοναδική στιγμή για το ζευγάρι καθώς έρχεται σε πρώτη επαφή με το μωρό του.

Αυτό το εντυπωσιακό γεγονός, λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της 6ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Στο  διάστημα αυτό η πρώιμη καρδιά αρχίζει να πάλλεται και να προωθεί την κυκλοφορία του αίματος στο έμβρυο. Τους καρδιακούς αυτούς παλμούς μπορούμε να τους ανιχνεύσουμε με υπερηχογραφικό έλεγχο.

Με δεδομένα αφενός πως οι υπέρηχοι αδυνατούν να διαπεράσουν τα οστά και αφετέρου πως στο στάδιο αυτό της κύησης η μήτρα έχει μικρό μέγεθος και καλύπτεται από τα οστά της λεκάνης, ο εντοπισμός του καρδιακού παλμού μπορεί να επιτευχθεί με υπερηχογραφικό έλεγχο συνήθως μόνο δια της κολπικής οδού.

Όπως εξηγεί ο γυναικολόγος του Mothersblog κ.Μενέλαος Λυγνός, η ανίχνευση καρδιακών παλμών είναι ιδιαίτερα σημαντική στιγμή και για έναν ιατρικό λόγο. Η μεγαλύτερη ανησυχία, που έχουμε κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης είναι αυτός της αποβολής. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία το 80% των αποβολών λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Το 50% με 70% δε των αποβολών φαίνεται πως λαμβάνουν χώρα πριν ακόμα η γυναίκα καταλάβει πως είναι έγκυος. Μόλις ανιχνευθούν υγιείς καρδιακοί παλμοί στο έμβρυο οι πιθανότητες για αποβολή μειώνονται δραματικά.

Υπάρχουν όμως και γυναίκες, που δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε υπερηχογραφικό έλεγχο δια της κολπικής οδού. Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται αναμονή μέχρι και τη συμπλήρωση 7 ίσως και 8 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσεως. Τότε είναι δυνατόν να ανιχνευθεί ο καρδιακός παλμός με κοιλιακό υπερηχογράφημα, όταν η ουροδόχος κύστη της γυναίκας έχει μερική πληρότητα.

Ο καρδιακός παλμός θεωρείται υγιής, όταν η συχνότητά του είναι από 120 παλμούς το λεπτό και άνω. Μόλις το ορόσημο της ανίχνευσης υγιών καρδιακών παλμών ξεπεραστεί, φαίνεται πως οι πιθανότητες για αποβολή πρώτου τριμήνου πέφτει στο μόλις 5%, αρκεί να μην συνυπάρχουν κολπική αιμόρροια ή άλλες επιπλοκές.


Πηγή