Η εγκυμοσύνη προκαλεί σημαντικές μεταβολές στο γυναικείο καρδιαγγειακό σύστημα.
Είναι ένα είδος προσαρμοστικού μηχανισμού της μητέρας στο άγχος που νοιώθει. Επιπλέον, οι καρδιακοί παλμοί επιταχύνονται, προκειμένου να αντεπεξέλθει η καρδιά στις αυξημένες ανάγκες τόσο της εγκύου όσο και του εμβρύου.
Η ταχυκαρδία είναι ένας γενικός όρος που αφορά όλες τις περιπτώσεις όπου οι καρδιακοί παλμοί υπερβαίνουν τους 100 ανά λεπτό. Φυσιολογικά οι καρδιακοί παλμοί ενός ανθρώπου σε κατάσταση ηρεμίας κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό. Το αντιλαμβανόμαστε συνήθως ως ένα φτερούγισμα στην περιοχή της καρδιάς.
Στην πιο απλή περίπτωση η ταχυκαρδία είναι αποτέλεσμα της λήψης διαφόρων διεγερτικών ουσιών όπως είναι η καφεΐνη που απαντώνται στο καφέ, το τσάι και τις σοκολάτες. Μπορεί επίσης να προκληθεί από διάφορα παθολογικά αίτια, όπως προβλήματα στο θυρεοειδή, στο νευρικό σύστημα, στην καρδιαναπνευστική ή γαστρεντερολογική λειτουργία, ενώ η κόπωση και η εξάντληση εντείνουν το πρόβλημα.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης παρατηρείται βραδυκαρδία στην έγκυο, καθώς ο οργανισμός της προσαρμόζεται στις αλλαγές που επιφέρει η εγκυμοσύνη. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο αργός ρυθμός με τον οποίο χτυπάει η καρδιά είναι φυσιολογικός και ακίνδυνος.
Η εγκυμοσύνη ενεργοποιεί τρεις ταυτόχρονες κυκλοφορικές καταστάσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα της μητέρας:
– εσωτερική αύξηση έργου που μοιάζει με άσκηση αντοχής
– αλλαγή στο κυκλοφορικό σύστημα και
– αιμοδυναμική κατάσταση που μοιάζει με αυτήν της καρδιακής ανεπάρκειας υψηλής παροχής
Τα παραπάνω μπορεί να προκαλέσουν, μεταξύ άλλων, αύξηση του μεγέθους της καρδιάς, αύξηση του ενδοαγγειακού όγκου, αλλαγή στην ανταπόκριση του ενδοθηλίου σε αγγειοδραστικούς παράγοντες, αύξηση της παρακράτησης των υγρών.
Για να ανακουφιστείτε , προτιμήστε να κοιμάστε στο πλάι και όχι ανάσκελα, για να μην επιβαρύνονται με το βάρος της μήτρας οι φλέβες που μεταφέρουν το αίμα στην καρδιά. Στην περίπτωση που συνοδεύεται από πόνο στο στήθος, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Αν οι ταχυκαρδίες επιμένουν, έρχονται και φεύγουν πολύ ξαφνικά και χωρίς προφανή αιτία πρέπει επίσης να ενημερώσετε το γιατρό σας , ειδικά αν συνυπάρχουν συμπτώματα όπως ζαλάδα, δυσκολία στην αναπνοή ή τάση για λιποθυμία.
Πηγή