Τι σημαίνει όμως όταν ρωτάμε έναν παιδίατρο «Πότε πρέπει να μιλήσει το μωρό μου;», καθώς τα παιδιά από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους μιλάνε.
Ακόμη και στους έξι μήνες και λίγο πιο πριν που αρχίζει η περίοδος αυτού που ονομάζεται βάβισμα, οι πρώτες συλλαβές του μωρού δηλαδή, σε ανταπόκριση των ερεθισμάτων του από τη μαμά και τον μπαμπά, μπορούν να θεωρηθούν λεξούλες-επικοινωνία. Το «μπα», το «μα», το «γκου» και άλλες τόσες ακόμη λεξούλες, είναι οι πρώτες κουβέντες που λέει ένα μωρό στην προσπάθειά του να επικοινωνήσει με τη μαμά του που το θηλάζει ή τον μπαμπά που το κρατάει αγκαλιά.
Με αυτό τον τρόπο, μέχρι να κλείσει τον πρώτο χρόνο της ζωής του ένα μωρό αρχίζει να εξασφαλίζει ένα λεξιλόγιο με 3-4 πρώτες λεξούλες όπως: «Μπαμπά», «Μαμά», «Παππού», «Άντε», λεξούλες που όπως μπορείτε να προσέξετε είναι δισύλλαβες και συνήθως είναι λεξούλες που το οικογενειακό περιβάλλον επαναλαμβάνει τακτικά όταν βρίσκεται με το μωράκι.
Από τα πρώτα γενέθλια και μετά, ένας γονιός αρχίζει να περιμένει το παιδάκι του να μιλήσει και συνήθως μέχρι τα δεύτερα γενέθλια με όσες λέξεις έχει μάθει καταφέρνει να σχηματίζει προτασούλες.
Αν ωστόσο, μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής του, δεν έχει πει μερικές λέξεις, ίσως αποτελεί μια πρώτη ένδειξη για κάποια μαθησιακή δυσκολία.
Τα πρώτα σημάδια που φανερώνουν διαταραχή λόγου είναι τα εξής:
- Το παιδί είναι ενός έτους και δεν επαναλαμβάνει, έστω και χωρίς νόημα, συλλαβές
- Σε ηλικία 16 μηνών δεν προφέρει ούτε μία λέξη με νόημα
- Είναι δυόμισι ετών και το λεξιλόγιό του δεν είναι πλουσιότερο των έξι λέξεων
- Είναι τριάμισι ετών και η ομιλία του είναι δυσκολονόητη
- Είναι τεσσάρων ετών και τραυλίζει ή δεν προφέρει όλα τα σύμφωνα.
Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας έχει πρόβλημα στο λόγο και την ομιλία του, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ειδικό για τις διαταραχές του λόγου.
Πηγή