Η προγεστερόνη είναι μία σημαντική ορμόνη η οποία ευνοεί την κύηση.
Η δράση της προγεστερόνης σε ό,τι αφορά την κύηση ξεκινά πριν από τη γονιμοποίηση του ωαρίου. Το έμβρυο, που προκύπτει από το γονιμοποιημένο ωάριο, προκειμένου να εμφυτευθεί με επιτυχία, είναι ανάγκη να βρει «πρόσφορο έδαφος». Η προγεστερόνη, τα επίπεδα της οποίας κορυφώνονται περίπου επτά ημέρες πριν από την έλευση του κύκλου και στη συνέχει πέφτουν, είναι απαραίτητη για την προετοιμασία του ενδομητρίου, ώστε λάβει χώρα η επιτυχής εμφύτευση του εμβρύου.
Ένα από τα τεστ, στα οποία θα σας υποβάλλει ο γιατρός, πέρα των τακτικών υπερηχογραφημάτων, είναι ο έλεγχος των τιμών της προγεστερόνης, που μπορεί να δείχνει και το αν το μωρό σας αναπτύσσεται κανονικά.Τα επίπεδα της προγεστερόνης παρέχουν σημαντικές πληροφορίες στον γιατρό. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ κάποιες σταγόνες αίματος μπορεί να είναι φυσιολογικές και να μην εμπνέουν ανησυχία, μπορεί και να σημαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την εγκυμοσύνη σας.
Παράλληλα, μία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στη Βρετανική Ιατρική Εφημερίδα, αναφέρει ότι τα επίπεδα της προγεστερόνης στο αίμα της εγκύου, είναι πιθανόν να δίνουν στοιχεία τόσο αξιόπιστα όσο ένα υπερηχογράφημα! Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Birmingham εξέτασαν τα αποτελέσματα από 26 μελέτες, που περιελάμβαναν στοιχεία από 9.400 και πλέον έγκυες γυναίκες. Βρήκαν, λοιπόν, ότι τα χαμηλά επίπεδα της προγεστερόνης μπορεί να υποδεικνύουν μια μη-βιώσιμη εγκυμοσύνη σε εκείνους που βιώνουν δυσφορία και αιμορραγία.
Σήμερα, σύμφωνα με το γυναικολόγο του Moathersblog κ.Μενέλαο Λυγνό, η προγεστερόνη χρησιμοποιείται εκτενώς στα πλαίσια πρωτοκόλλων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Χορηγείται σε γυναίκες, που υποβάλλονται σε θεραπεία υπογονιμότητας τόσο στα πλαίσια της προετοιμασίας του ενδομητρίου πριν από τη σπερματέγχυση ή πριν από την εμβρυομεταφορά κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση, όσο και μετά από τη σπερματέγχυση ή την εμβρυομεταφορά, ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα εμφύτευσης του εμβρύου.
Επίσης, η προγεστερόνη χορηγείται συχνά σε εγκύους, οι οποίες παρουσιάζουν κολπική αιμόρροια κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, δηλαδή σε περιπτώσεις επαπειλούμενης αποβολής πρώτου τριμήνου. Το σκεπτικό της χορήγησης της προγεστερόνης στις περιπτώσεις αυτές βασίζεται στην πιθανότητα ανεπαρκούς παραγωγής της από της ωοθήκες, η οποία έχει ως συνέπεια την αδυναμία διατήρησης περιβάλλοντος μέσα στη μήτρα κατάλληλου, να υποστηρίξει την ανάπτυξη του εμβρύου.
Τέλος, έχει παρατηρηθεί πως η χορήγηση της προγεστερόνης δια της κολπικής κυρίως οδού κατά το δεύτερο κυρίως μισό της κύησης και σε γυναίκες, οι οποίες έχουν αυξημένες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα, μπορεί να παρατείνει σε σημαντικό βαθμό την κύηση, ώστε να αποφευχθεί κατά το δυνατόν η παθολογία του νεογνού, που συνδέεται με την προωρότητα. Έτσι κολπική χορήγηση της προγεστερόνης συστήνεται ειδικά κατά το δεύτερο μισό της κύησης σε γυναίκες, που έχουν ιστορικό πρόωρου τοκετού σε προηγούμενη εγκυμοσύνη ή εμφανίζουν πρόδρομα σημεία πρόωρου τοκετού στην παρούσα εγκυμοσύνη, όπως μικρό μήκος τραχήλου κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο ή πρόωρες συσπάσεις της μήτρας.
Σε ό,τι αφορά τις πρόωρες συσπάσεις της μήτρας, φαίνεται πως η κολπική χορήγηση της προγεστερόνης δρα επικουρικά στην κύρια θεραπεία, που χορηγείται για την αναστολή των συσπάσεων αυτών.
Πηγή